Chrupiący kurczak z piekarnika

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiący kurczak z piekarnika w towarzystwie świeżego tymianku i cytryny.
Chrupiący kurczak z piekarnika
Chrupiący kurczak z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na bazie mięsa. Całość jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 90 min
1313 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kurczak cały (2000 g)
  • Masło - miękkie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, kolendra nasiona mielone, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika krok po kroku

Kurczaka opłucz i dokładnie osusz.

Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, łyżeczkę soli, łyżeczkę wędzonej papryki, łyżeczkę mielonej kolendry, 2 łyżeczki czosnku granulowanego i dużą szczyptę pieprzu.

Natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz.

Kurczaka wyłóż na przygotowaną wcześniej formę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Całość piecz 90 minut w 200 stopniach C.

Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.

Jak oceniasz przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat chrupiącego kurczaka z piekarnika

Chrupiący kurczak z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań na bazie mięsa. Całość jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu.

Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Kurczaka robi się bardzo prosto. Wystarczy kilka chwil, by zachwycać się jego podpieczoną skórką. Warto jednak pamiętać, że sam proces pieczenia jest dość długotrwały, dlatego, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem na obiad, warto zabrać się za przygotowanie odpowiednio wcześnie. Najważniejszym momentem przygotowania, poza pieczeniem, jest przygotowanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Możesz skorzystać z gotowych opcji dostępnych w sklepie, jednak lepiej przygotować ją samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, że trafią tam tylko przyprawy, które lubimy. Do kurczaka doskonale sprawdza się czosnek, ale również kolendra mielona. Nadają one mięso wyrazistości. Jeśli kochasz posmak wędzonego mięsa, to na pewno świetnie sprawdzi się papryka wędzona. Sprawia ona, że mięso ma głęboki, dymny smak i zapach. Jednak jeśli za nim nie przepadasz możesz wymienić ją na zwykłą słodką paprykę. By złocisty kurczak cieszył oko piękną barwą należy do mieszanki, dodać kurkumy. Oprócz tego, że jest to przyprawa nadający wszystkiemu piękny, żółty kolor, to jest również niezwykle zdrowa. Przyprawa ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Jest też niezwykle silnym antyoksydantem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka pieczonego na obiad, by był smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Powstaje z niego kurczak z chrupiącą skórką o niezwykle aromatycznym smaku. To doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka w ciekawy sposób. Drób gości na polskich stołach często. Nie ma się co dziwić, jest zdrowy, lekkostrawny i odżywczy. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.

Alergeny w chrupiącym kurczaku z piekarnika

Lista alergenów dla chrupiącego kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze chrupiącego kurczaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dużą ilość białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
238.82
1313.50
Białko (g)
15.99
87.92
Fenyloalanina (mg)
0.65
3.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
0.01
0.03
Węglowodany przyswajalne (g)
0.01
0.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
19.01
104.55
Tłuszcze nasycone (g)
9.41
51.74
Tłuszcze nienasycone (g)
9.60
52.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.05
38.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.55
14.00
Cholesterol (mg)
120.45
662.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
70.36
387.00
Witamina B6 (mg)
0.48
2.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.33
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.50
Witamina E (mg)
0.79
4.36
Retinol (µg (mcg))
69.18
380.50
Tiamina (mg)
0.05
0.26
Ryboflawina (mg)
0.09
0.52
Niacyna (mg)
5.19
28.52
Foliany (µg (mcg))
6.64
36.50
Beta karoten (µg (mcg))
14.36
79.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
77.36
425.50
Potas (mg)
172.18
947.00
Wapń (mg)
12.18
67.00
Fosfor (mg)
114.00
627.00
Magnez (mg)
14.73
81.00
Żelazo (mg)
0.42
2.31
Cynk (mg)
1.11
6.09
Miedź (mg)
0.03
0.16
Mangan (mg)
0.01
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiącego kurczaka z piekarnika 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiącego kurczaka z piekarnika

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
2000 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 2
18.89
Za 2000 g
Masło
200 g
miękkie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
39.00