Chrupiący kurczak
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki (20 g)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 10 łyżek (60 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na chrupiącego kurczaka krok po kroku
Kurczaka pokrój na kawałki i obtocz w przyprawach.
Do jednej miski wbij jajko i roztrzep wielcem, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej płatku kukurydziane lekko rozdrobnione.
Kurczaka obtaczaj kolejno w jajku, mące i płatkach.
Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat chrupiącego kurczaka
Chrupiący kurczak, czyli kawałki piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, to bardzo popularny przysmak, dostępny w chyba każdej restauracji typu fast-food. Nie da się ukryć, że nie należy do najbardziej fit posiłków, ze względu na wysokokaloryczną panierkę oraz smażenie w dużej ilości tłuszczu, przez co jest bardzo kaloryczny. Mimo to, wiele osób wręcz przepada za kurczakiem w panierce i przygotowuje go samodzielnie w domu na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chrupiącego kurczaka koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz szybki i prosty przepis. Możesz wykorzystać zarówno skrzydełka, jak i udka kurczaka – w obu wersjach danie będzie pyszne, więc możesz kierować się swoimi preferencjami. Oprócz piersi kurczaka potrzebne Ci będą również jajko, mąka pszenna lub kukurydziana, płatki kukurydziane oraz przyprawy. Smażony kurczak w panierce może być przygotowany w wielu wersjach smakowych. Jeśli na co dzień preferujesz pikantne, ostre smaki, przed panierowaniem obtocz kurczaka w dużej ilości ostrej, mielonej papryki lub papryczkach chilli. Jeśli wolisz wersje bardziej łagodne, przepis na chrupiącego kurczaka będzie identyczny, zmień jedynie dobór lub ilość poszczególnych przypraw. Przygotowanie chrupiącego kurczaka jest bardzo proste i szybkie. Kawałki mięsa wystarczy obtoczyć w przyprawach oraz kolejno w roztrzepanym jajku, mące i lekko rozdrobionych płatkach kukurydzianych, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. To wszystko, co musisz zrobić, aby podać na obiad dobre, panierowane kawałki kurczaka. Jeśli zależy Ci na wersji, jak najzdrowszej możesz upiec kurczaka, zamiast smażyć go na głębokim tłuszczu, zrezygnować z dodatku mąki do panierki i wybrać płatki kukurydziane jak najmniej przetworzone, bez dodatku cukru. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz pomysł na chrupiącego kurczaka, który sprawdzi się na okazjonalny, rekreacyjny obiad dla całej rodziny.
Alergeny w chrupiącym kurczaku
Lista alergenów dla chrupiącego kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
W przepisie na chrupiącego kurczaka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa kurczak złocisty
Wartości odżywcze chrupiącego kurczaka
Przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu z mięsa za pomocą papierowego ręcznika.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.