Chrupiące żeberka w rękawie
- Żeberka wieprzowe (500 g)
- Musztarda (25 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na chrupiące żeberka w rękawie krok po kroku
W dużej misce zmieszaj oliwę, musztardę i przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, tymianku i słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki czosnku mielonego.
Żeberka umieść w misce z przyprawami i rozprowadź marynatę po całym mięsie. Zakryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Mięso przełóż do rękawa, zapnij go i piecz w piekarniku 60 minut, w 180 st. C.
Na 10 ostatnich minut pieczenia rozerwij rękaw i piecz żeberka bez niego, by się zarumieniły.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat chrupiących żeberek w rękawie
Chrupiące żeberka w rękawie to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i odżywcze danie, które doskonale sprawdza się na obiad i kolację dla całej rodziny.
Przepis na chrupiące żeberka w rękawie to doskonała opcja na mięso z piekarnika, które, choć czasochłonne jest smaczne i niezwykle proste. Mięso w sosie jest naprawdę aromatyczne i dobrze przyprawione. Smakuje wspaniale zwłaszcza podane z pysznymi ziemniakami. Całość bardzo dobrze dopełniają przyprawy i zioła, nadające całości jeszcze głębszego smaku. Choć czerwone mięso nie kojarzy się z produktem dość zdrowym, to warto pamiętać, że od czasu do czasu może pojawiać się w diecie, ze względu na wysoką odżywczość. W porównaniu z innymi mięsem żeberka charakteryzują się sporą zawartością żelaza, potasu, białka i cholesterolu. Zawierają też dawkę sodu, czy witaminy B2.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupiące żeberka w rękawie, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis na pieczone żeberka będzie doskonałym wyborem. Najlepiej piec mięso w dość niskiej temperaturze, tak by proces zajął trochę więcej czasu, jednak mięso przeszło wspaniałym smakiem przypraw. Jest to danie naprawdę nieskomplikowane i nie potrzeba do jego wykonania specjalnych umiejętności kulinarnych. Zawsze się udaje i smakuje jak z najlepszej restauracji. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Alergeny w chrupiących żeberkach w rękawie
Lista alergenów dla chrupiących żeberek w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze chrupiących żeberek w rękawie
To opcja, która zawiera sporo tłuszczu i cholesterolu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.