Chrupiące żeberka w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące żeberka z warzywami.
Chrupiące żeberka w rękawie
Chrupiące żeberka w rękawie to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i odżywcze danie, które doskonale sprawdza się na obiad i kolację dla całej rodziny.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
340 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Musztarda (25 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia

Przepis na chrupiące żeberka w rękawie krok po kroku

W dużej misce zmieszaj oliwę, musztardę i przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, tymianku i słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki czosnku mielonego.

Żeberka umieść w misce z przyprawami i rozprowadź marynatę po całym mięsie. Zakryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Mięso przełóż do rękawa, zapnij go i piecz w piekarniku 60 minut, w 180 st. C.

Na 10 ostatnich minut pieczenia rozerwij rękaw i piecz żeberka bez niego, by się zarumieniły.

Jak oceniasz przepis na chrupiące żeberka w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat chrupiących żeberek w rękawie

Chrupiące żeberka w rękawie to doskonały pomysł na naprawdę smaczne i odżywcze danie, które doskonale sprawdza się na obiad i kolację dla całej rodziny.

Przepis na chrupiące żeberka w rękawie to doskonała opcja na mięso z piekarnika, które, choć czasochłonne jest smaczne i niezwykle proste. Mięso w sosie jest naprawdę aromatyczne i dobrze przyprawione. Smakuje wspaniale zwłaszcza podane z pysznymi ziemniakami. Całość bardzo dobrze dopełniają przyprawy i zioła, nadające całości jeszcze głębszego smaku. Choć czerwone mięso nie kojarzy się z produktem dość zdrowym, to warto pamiętać, że od czasu do czasu może pojawiać się w diecie, ze względu na wysoką odżywczość. W porównaniu z innymi mięsem żeberka charakteryzują się sporą zawartością żelaza, potasu, białka i cholesterolu. Zawierają też dawkę sodu, czy witaminy B2.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupiące żeberka w rękawie, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis na pieczone żeberka będzie doskonałym wyborem. Najlepiej piec mięso w dość niskiej temperaturze, tak by proces zajął trochę więcej czasu, jednak mięso przeszło wspaniałym smakiem przypraw. Jest to danie naprawdę nieskomplikowane i nie potrzeba do jego wykonania specjalnych umiejętności kulinarnych. Zawsze się udaje i smakuje jak z najlepszej restauracji. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Alergeny w chrupiących żeberkach w rękawie

Lista alergenów dla chrupiących żeberek w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze chrupiących żeberek w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczu i cholesterolu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
238.25
340.70
Białko (g)
17.12
24.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
0.23
0.33
Węglowodany przyswajalne (g)
0.04
0.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
18.39
26.30
Tłuszcze nasycone (g)
8.53
12.20
Cholesterol (mg)
64.91
92.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A (µg (mcg))
1.93
2.76
Witamina B6 (mg)
0.48
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
1.25
Witamina C (mg)
0.02
0.03
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.88
Witamina E (mg)
1.15
1.65
Retinol (µg (mcg))
1.75
2.51
Tiamina (mg)
0.34
0.49
Ryboflawina (mg)
0.22
0.32
Niacyna (mg)
2.73
3.90
Foliany (µg (mcg))
0.31
0.44
Beta karoten (µg (mcg))
1.36
1.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
103.67
148.24
Potas (mg)
285.61
408.42
Wapń (mg)
22.14
31.66
Fosfor (mg)
174.04
248.87
Magnez (mg)
20.53
29.35
Żelazo (mg)
0.86
1.23
Cynk (mg)
2.47
3.53
Miedź (mg)
0.07
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących żeberek w rękawie 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiących żeberek w rękawie

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
42.00