Chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe
- Marchewka (90 g)
- Cukinia (300 g)
- Cebula (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (20 g)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
Przepis na chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe krok po kroku
Marchew i cukinię obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na kilka minut i przecedź przez sitko.
Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych warzyw.
Do warzyw wbij jajko, dodaj mąkę i przyprawy: szczyptę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki czosnku. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Łyżką nabierz porcję ciasta i formuj na patelni placuszki.
Smaż aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat chrupiących placuszków cukiniowo marchewkowych
Chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych warzywnych przepisów. Zrobisz je w kilka chwil, a smakują obłędnie.
Przepis na placuszki cukiniowo marchewkowe to doskonała opcja na posiłek, który jest nie tylko bardzo szybki, ale też odżywczy.
Dowiesz się z niego jak zrobić placuszki cukiniowo marchewkowe, które są dietetyczne, ale przy tym naprawdę smaczne. Sprawdzą się dla dzieci, a nawet dla niemowląt. Te fit placuszki z kabaczka to dobre rozwiązanie również na obiad.
Placuszki cukiniowo-marchewkowe to idealny pomysł na lekkie, zdrowe i dobre danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. To połączenie delikatnej cukinii i słodkiej marchewki sprawia, że placuszki są pełne smaku, wartości odżywczych i przyjemnie chrupiące z zewnątrz. Jeśli szukasz prostego i zdrowego przepisu, ten przepis na placuszki cukiniowo-marchewkowe to strzał w dziesiątkę!
Jak zrobić placuszki cukiniowo-marchewkowe? Wystarczy zetrzeć cukinię i marchewkę na tarce, dodać kilka prostych składników, takich jak jajko, mąka i ulubione przyprawy, a następnie usmażyć lub upiec placuszki na złoty kolor. Dla bardziej wartościowego posiłku możesz również dodać płatki owsiane lub nasiona, aby wzbogacić danie o dodatkowy błonnik i zdrowe tłuszcze.
Jeśli masz w swojej kuchni kabaczka, to świetna okazja, aby go wykorzystać! Możesz go użyć zamiast cukinii lub jako dodatek, tworząc jeszcze bardziej różnorodne smakowo placuszki cukiniowo-marchewkowe. Kabaczek dodaje delikatnej tekstury i jest doskonałym źródłem witamin, które wspierają zdrową dietę. Dzięki połączeniu cukinii i marchewki, placuszki te są nie tylko pyszne, ale również pełne błonnika, witamin i minerałów, co czyni je idealnym daniem dla całej rodziny.
Placuszki w wersji fit to wspaniały pomysł na dietetyczny posiłek. Jeśli chcesz, by były zdrowsze, możesz przygotować je w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Zyskujesz dzięki temu lekkie i niskokaloryczne danie, które doskonale wpisuje się w zdrową dietę. Te dietetyczne placuszki cukiniowo-marchewkowe są pełne warzyw, a jednocześnie sycące, co sprawia, że idealnie nadają się jako lekki posiłek w ciągu dnia.
Alergeny w chrupiących placuszkach cukiniowo marchewkowych
Lista alergenów dla chrupiących placuszków cukiniowo marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
Wartości odżywcze chrupiących placuszków cukiniowo marchewkowych
To opcja, która jest zdrowa. Dla większej odżywczości podawaj je z parmezanem, skwarkami z tofu, łososiem lub sosem na bazie jogurtu.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.