Chrupiące placki ziemniaczane

Opublikowano: 28.08.2021 r., 15:14 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad.
Przygotowanie 20 min
295 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, duża miska

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Połowę ziemniaków zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, a resztę na największych.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej.

Dodaj do startych ziemniaków pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i bardzo dokładnie zamieszaj.

Jeżeli olej jest bardzo dobrze nagrzany można wykładać ciasto. Na patelni stwórz placki ziemniaczane wybranej przez siebie wielkości.

Smaż placki aż się zetną, przekręć na drugą stronę i smaż na złocisty kolor.

Jedz gorące, podane ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat chrupiących placków ziemniaczanych

Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad. Placki ziemniaczane to niskobudżetowy przepis, który jest bardzo łatwy i dobry. Pasują do nich różne dodatki. Same placki kartoflane są pyszne i nie potrzebują dodatków, jednak najczęściej jedzone są po prostu ze śmietaną. Przepis składa się w kilku prostych składników – je na pewno masz akurat w domu. Podawaj tylko i wyłącznie na gorąco – wtedy są najlepsze i najbardziej chrupiące.

Klasyczne placki kartoflane są dobre ze śmietaną. W lżejszej wersji śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Niektórzy lubią podawać placki ziemniaczane w osłodzonej wersji – ze śmietaną/jogurtem oraz z cukrem. Oprócz takich podstawowych dodatków sprawdź się sosy grzybowe. Placki ziemniaczane to idealna baza do innych potraw. Placki kartoflane są więc dosyć uniwersalnym daniem.

Ścieranie ziemniaków na tarce to jedna opcja, szybszą jest starcie ich w robocie kuchennym bądź zblendowanie blenderem. Tarcie na tarce pozwala kontrolować stopień rozdrobnienia masy. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane z całkowicie gładkiej konsystencji możesz zetrzeć ziemniaki na tarce o oczkach drobnych (te, gdzie powstaje puree). Tarcie na grubych oczkach sprawia, że w cieście czuć ziemniaki. Optymalne tarcie na dwóch rodzajach sprawia, że konsystencja masy jest bardziej zwarta. Masa złożona ze startych ziemniaków tylko na grubych oczkach mogłaby być narażona na zwiększone ryzyko rozpadania się – trzeba bardziej uważać przy przekręcaniu placków.

By placki się nie rozpadały podczas przekręcania podstawową zasadą jest to, by upewnić się, że cały placek zdążył się ściąć. Tylko wtedy jest pewność, że placki z powodzeniem się obrócą. Kolejną przydatną rzeczą jest robienie nie za dużych placków. Placki o mniejszym rozmiarze jest zdecydowanie łatwiej obrócić. Dzięki mniejszym rozmiarom placków są one także bardziej chrupiące i szybciej się podsmażą niż placki duże.

Alergeny w chrupiących plackach ziemniaczanych

Lista alergenów dla chrupiących placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze chrupiących placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Przepis obfituje głównie w tłuszcz i węglowodany, brakuje tutaj źródła białka. Dodając do potrawy jogurt bądź kefir można zapewnić podaż tego składnika. Placki są wysokokaloryczne z racji tego, że są smażone na dużej ilości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
111.57
295.65
Białko (g)
2.73
7.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
15.35
40.67
Węglowodany przyswajalne (g)
13.55
35.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
4.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
4.53
12.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
10.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
7.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
3.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.74
68.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina B6 (mg)
0.25
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
2.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.79
49.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
14.89
39.47
Potas (mg)
350.26
928.20
Wapń (mg)
16.06
42.57
Fosfor (mg)
61.92
164.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.90
52.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.20
Cynk (mg)
0.35
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących placków ziemniaczanych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiących placków ziemniaczanych

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.00