Przepis na chrupiące placki ziemniaczane krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, duża miska

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Połowę ziemniaków zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, a resztę na największych.

Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej.

Dodaj do startych ziemniaków pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i bardzo dokładnie zamieszaj.

Jeżeli olej jest bardzo dobrze nagrzany można wykładać ciasto. Na patelni stwórz placki ziemniaczane wybranej przez siebie wielkości.

Smaż placki aż się zetną, przekręć na drugą stronę i smaż na złocisty kolor.

Jedz gorące, podane ze śmietaną.

Chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
3.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Chrupiące placki ziemniaczane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chrupiących plackach ziemniaczanych

Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad. Placki ziemniaczane to niskobudżetowy przepis, który jest bardzo łatwy i dobry. Pasują do nich różne dodatki. Same placki kartoflane są pyszne i nie potrzebują dodatków, jednak najczęściej jedzone są po prostu ze śmietaną. Przepis składa się w kilku prostych składników – je na pewno masz akurat w domu. Podawaj tylko i wyłącznie na gorąco – wtedy są najlepsze i najbardziej chrupiące.

Klasyczne placki kartoflane są dobre ze śmietaną. W lżejszej wersji śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Niektórzy lubią podawać placki ziemniaczane w osłodzonej wersji – ze śmietaną/jogurtem oraz z cukrem. Oprócz takich podstawowych dodatków sprawdź się sosy grzybowe. Placki ziemniaczane to idealna baza do innych potraw. Placki kartoflane są więc dosyć uniwersalnym daniem.

Ścieranie ziemniaków na tarce to jedna opcja, szybszą jest starcie ich w robocie kuchennym bądź zblendowanie blenderem. Tarcie na tarce pozwala kontrolować stopień rozdrobnienia masy. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane z całkowicie gładkiej konsystencji możesz zetrzeć ziemniaki na tarce o oczkach drobnych (te, gdzie powstaje puree). Tarcie na grubych oczkach sprawia, że w cieście czuć ziemniaki. Optymalne tarcie na dwóch rodzajach sprawia, że konsystencja masy jest bardziej zwarta. Masa złożona ze startych ziemniaków tylko na grubych oczkach mogłaby być narażona na zwiększone ryzyko rozpadania się – trzeba bardziej uważać przy przekręcaniu placków.

By placki się nie rozpadały podczas przekręcania podstawową zasadą jest to, by upewnić się, że cały placek zdążył się ściąć. Tylko wtedy jest pewność, że placki z powodzeniem się obrócą. Kolejną przydatną rzeczą jest robienie nie za dużych placków. Placki o mniejszym rozmiarze jest zdecydowanie łatwiej obrócić. Dzięki mniejszym rozmiarom placków są one także bardziej chrupiące i szybciej się podsmażą niż placki duże.

Wartości odżywcze chrupiących placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
111.57 kcal
295.65 kcal
Białko
2.73 g
7.25 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w chrupiących plackach ziemniaczanych

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
15.35 g
40.67 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.55 g
35.91 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
4.53 g
12.01 g
Tłuszcze nasycone
0.60 g
1.60 g
Tłuszcze nienasycone
3.93 g
10.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
3.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chrupiące placki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina B6
0.25 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.90 mg
2.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.79 µg (mcg)
49.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chrupiące placki ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
14.89 mg
39.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
350.26 mg
928.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
16.06 mg
42.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
61.92 mg
164.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.90 mg
52.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
2.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących placków ziemniaczanych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrupiących plackach ziemniaczanych

Lista alergenów dla chrupiących placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania chrupiących placków ziemniaczanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
22.00
Jak oceniasz przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób