Przepis na chrupiące placki ziemniaczane krok po kroku
- Ziemniaki późne 600 g
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 10 g 1 łyżka
- Cebula 100 g
- Olej rzepakowy 30 ml
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Połowę ziemniaków zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, a resztę na największych.
Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej.
Dodaj do startych ziemniaków pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i bardzo dokładnie zamieszaj.
Jeżeli olej jest bardzo dobrze nagrzany można wykładać ciasto. Na patelni stwórz placki ziemniaczane wybranej przez siebie wielkości.
Smaż placki aż się zetną, przekręć na drugą stronę i smaż na złocisty kolor.
Jedz gorące, podane ze śmietaną.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Chrupiące placki ziemniaczane - cechy przepisu
Więcej o chrupiących plackach ziemniaczanych
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, codzienny obiad. Placki ziemniaczane to niskobudżetowy przepis, który jest bardzo łatwy i dobry. Pasują do nich różne dodatki. Same placki kartoflane są pyszne i nie potrzebują dodatków, jednak najczęściej jedzone są po prostu ze śmietaną. Przepis składa się w kilku prostych składników – je na pewno masz akurat w domu. Podawaj tylko i wyłącznie na gorąco – wtedy są najlepsze i najbardziej chrupiące.
Klasyczne placki kartoflane są dobre ze śmietaną. W lżejszej wersji śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Niektórzy lubią podawać placki ziemniaczane w osłodzonej wersji – ze śmietaną/jogurtem oraz z cukrem. Oprócz takich podstawowych dodatków sprawdź się sosy grzybowe. Placki ziemniaczane to idealna baza do innych potraw. Placki kartoflane są więc dosyć uniwersalnym daniem.
Ścieranie ziemniaków na tarce to jedna opcja, szybszą jest starcie ich w robocie kuchennym bądź zblendowanie blenderem. Tarcie na tarce pozwala kontrolować stopień rozdrobnienia masy. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane z całkowicie gładkiej konsystencji możesz zetrzeć ziemniaki na tarce o oczkach drobnych (te, gdzie powstaje puree). Tarcie na grubych oczkach sprawia, że w cieście czuć ziemniaki. Optymalne tarcie na dwóch rodzajach sprawia, że konsystencja masy jest bardziej zwarta. Masa złożona ze startych ziemniaków tylko na grubych oczkach mogłaby być narażona na zwiększone ryzyko rozpadania się – trzeba bardziej uważać przy przekręcaniu placków.
By placki się nie rozpadały podczas przekręcania podstawową zasadą jest to, by upewnić się, że cały placek zdążył się ściąć. Tylko wtedy jest pewność, że placki z powodzeniem się obrócą. Kolejną przydatną rzeczą jest robienie nie za dużych placków. Placki o mniejszym rozmiarze jest zdecydowanie łatwiej obrócić. Dzięki mniejszym rozmiarom placków są one także bardziej chrupiące i szybciej się podsmażą niż placki duże.
Wartości odżywcze chrupiących placków ziemniaczanych
Energia i białka
(265g)
Węglowodany w chrupiących plackach ziemniaczanych
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy w przepisie na chrupiące placki ziemniaczane
(265g)
Składniki mineralne w przepisie na chrupiące placki ziemniaczane
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chrupiących plackach ziemniaczanych
Lista alergenów dla chrupiących placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500