Chrupiące placki z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące placki z dyni podane na talerzyku ze śmietaną.
Chrupiące placki z dyni
Chrupiące placki z dyni to doskonały wybór na szybki i smaczny posiłek, w dodatku bardzo zdrowy. Nie wiesz, jak je zrobić? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
355 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na chrupiące placki z dyni krok po kroku

Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj do dyni.

Dodaj mąkę, jajka i przyprawy, dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę.

Łyżką wlewaj na patelnie małe porcje ciasta, formując z nich placuszki.

Smaż po 4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na chrupiące placki z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,7% osób

Więcej informacji na temat chrupiących placków z dyni

Chrupiące placki z dyni to doskonały wybór na szybki i smaczny posiłek, w dodatku bardzo zdrowy. Nie wiesz jak je zrobić? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Przepis na chrupiące placki z dyni to doskonały pomysł na obiad, czy na kolację. Robi się je z tartej dyni, dzięki temu są zupełnie jak ziemniaczane, lecz nieco bardziej zdrowe. To dlatego, że dynia ma mało kalorii, jest niezwykle lekkostrawna, a dodatkowo charakteryzuje się ciekawym smakiem. Przepis na placki z dyni na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu z najdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te placki najlepiej jest zrobić ze świeżego warzywa, dlatego oczywiście idealnym momentem na ich przygotowanie będzie jesień, kiedy to warzywo jest łatwo dostępne na każdym straganie, czy w marketach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chrupiące placki z dyni, by były najlepsze, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Placki można zarówno upiec, jak i usmażyć, dzięki czemu stanowią dość uniwersalną bazę. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Alergeny w chrupiących plackach z dyni

Lista alergenów dla chrupiących placków z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze chrupiących placków z dyni

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
208.12
355.89
Białko (g)
5.86
10.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
19.49
33.32
Węglowodany przyswajalne (g)
16.84
28.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.65
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
12.22
20.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
4.98
Tłuszcze nienasycone (g)
9.31
15.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.94
13.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.88
100.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.85
8.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
2.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.83
39.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód (mg)
24.12
41.25
Potas (mg)
258.51
442.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.14
53.26
Fosfor (mg)
129.60
221.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.97
63.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
2.65
Cynk (mg)
1.07
1.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących placków z dyni 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiących placków z dyni

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mąka pszenna typ 1850
150 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Koszt składników
44.00