Chrupiące placki z dyni
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Dynia, jajka i oliwa z oliwek to trio, które sprawia, że te placki są naprawdę wyjątkowe. Dynia dodaje im przyjemnej słodyczy, jajka trzymają wszystko w ryzach, a oliwa pozwala uzyskać idealnie chrupiącą skórkę. To prosty sposób na wykorzystanie sezonowej dyni w pyszny sposób!
Składniki dla 4 porcji:
- Dynia - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Cebula czerwona - 50 g
- Czosnek - 15 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 150 g
- Oliwa z oliwek - 70 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj do dyni.
- Dodaj mąkę, jajka i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Łyżką wlewaj na patelnie małe porcje ciasta, formując z nich placuszki.
- Smaż po 4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny