Chrupiące gofry

Opublikowano: 07.05.2021 r., 19:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące gofry posypane cukrem pudrem.
Chrupiące gofry
Chrupiące gofry to idealny deser dla małych i dużych. Są naprawdę smaczne i pięknie się prezentują. Idealnie komponują się ze świeżymi owocami i domowymi dżemami.
Przygotowanie 10 min
Opiekanie 15 min
356 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 10 łyżek (100 g)
  • Mleko 2% 3/4 szklanki (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (4 g)
  • Olej rzepakowy 1/4 szklanka (55 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga, gofrownica

Przepis na chrupiące gofry krok po kroku

Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj cukier i cukier waniliowy.

Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.

Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.

Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.

Jak oceniasz przepis na chrupiące gofry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat chrupiących gofrów

Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję.

Przepis na chrupiące gofry jest niezwykle prosty. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, które docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz.

To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące.

To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.

I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gofry, które będą smaczne i domowe, a przy tym nie trzeba ich będzie smażyć na oleju, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. W tej wersji olej dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.

Alergeny w chrupiących gofrach

Lista alergenów dla chrupiących gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chrupiących gofrów

na 100g gotowej potrawy

Gofry to słodka przekąska, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często. Szczególnie powinny na nie uważać osoby z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
254.49
356.28
Białko (g)
6.58
9.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
22.37
31.32
Węglowodany przyswajalne (g)
22.35
31.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.50
21.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.50
3.50
Tłuszcze nienasycone (g)
13.00
18.21
Cholesterol (mg)
52.03
72.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.78
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
2.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.30
59.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
38.40
53.75
Potas (mg)
218.18
305.46
Wapń (mg)
112.07
156.90
Fosfor (mg)
168.32
235.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.96
22.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
2.26
Cynk (mg)
0.63
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących gofrów 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiących gofrów

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
100 g
10 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
55 ml
1/4 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 55 ml
Koszt składników
21.60