Chrupiące gofry
- Mąka pszenna typ 550 - 10 łyżek (100 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (200 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (4 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanka (55 ml)
Przepis na chrupiące gofry krok po kroku
Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Dodaj cukier i cukier waniliowy.
Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.
Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.
Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.
Więcej informacji na temat chrupiących gofrów
Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję.
Przepis na chrupiące gofry jest niezwykle prosty. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, które docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz.
To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące.
To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.
I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gofry, które będą smaczne i domowe, a przy tym nie trzeba ich będzie smażyć na oleju, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. W tej wersji olej dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.
Alergeny w chrupiących gofrach
Lista alergenów dla chrupiących gofrów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chrupiących gofrów
Gofry to słodka przekąska, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często. Szczególnie powinny na nie uważać osoby z cukrzycą.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.