Przepis na chrupiące frytki z batatów krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x40 cm

Bataty obierz ze skórki. Pokrój je w cząstki przypominające grube frytki. Jeśli pokroisz je w cienkie paski będą suche.

W dużej misce umieść bataty, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bataty.

Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Chrupiące frytki z batatów podane na papierze do pieczenia, który leży na talerzu. Obok frytek znajdują się dwa sosy.
Chrupiące frytki z batatów
Koszt przygotowania dania
12.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Chrupiące frytki z batatów - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chrupiących frytkach z batatów

Chrupiące frytki z batatów to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Pieczone bataty możesz także podać jako przystawkę z dipem jogurtowym. Przepis na chrupiące frytki z batatów jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia frytek z batatów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: bataty, olej rzepakowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra.

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów i ile piec? Na początek bataty obierz i pokrój na kawałki przypominające kształtem bardzo grube frytki. Aby bataty zachowały swoją wilgoć i kremową konsystencję pokrój je w większe kawałki. Bataty są dużo twardsze niż ziemniaki dlatego przygotuj ostry nóż i uważaj na palce, najlepiej zrobić to da desce do krojenia. Przełóż pokrojone słodkie ziemniaki do miski, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej bataty i piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Bataty znane już od czasów wypraw Kolumba, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę. Są nisko kaloryczne i zawierają długo rozkładające się węglowodany.

Podsumowując chrupiące frytki z batatów to pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Frytki przygotowane w piekarniku wspaniale pasują na obiad. Dobre frytki możesz także podać jako podwieczorek z dipem jogurtowym.

Wartości odżywcze chrupiących frytek z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
150.91 kcal
377.27 kcal
Białko
1.25 g
3.11 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.23 mg

Węglowodany w chrupiących frytkach z batatów

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
16.11 g
40.27 g
Węglowodany przyswajalne
13.84 g
34.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
5.68 g
Sacharoza (cukier)
1.30 g
3.25 g
Glukoza
0.49 g
1.23 g
Fruktoza
0.39 g
0.98 g
Skrobia
4.75 g
11.86 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.22 g
23.05 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
1.73 g
Tłuszcze nienasycone
8.53 g
21.32 g
Tłuszcze jednonasycone
6.00 g
15.00 g
Tłuszcze wielonasycone
2.53 g
6.32 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chrupiące frytki z batatów

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chrupiące frytki z batatów

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
239.09 mg
597.73 mg
Potas
209.09 mg
522.73 mg
Wapń
24.55 mg
61.36 mg
Żelazo
0.65 mg
1.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących frytek z batatów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrupiących frytkach z batatów

Lista alergenów dla chrupiących frytek z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania chrupiących frytek z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
1000 g
7 średnich sztuk
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na chrupiące frytki z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób