Przepis na chrupiące frytki z batatów krok po kroku

Składniki
  • Bataty 1000 g 7 średnich sztuk
  • Olej rzepakowy 100 ml
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 25x40 cm

Bataty obierz ze skórki. Pokrój je w cząstki przypominające grube frytki. Jeśli pokroisz je w cienkie paski będą suche.

W dużej misce umieść bataty, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bataty.

Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Chrupiące frytki z batatów podane na papierze do pieczenia, który leży na talerzu. Obok frytek znajdują się dwa sosy.
Chrupiące frytki z batatów
Koszt przygotowania dania
12.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
54

Chrupiące frytki z batatów - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chrupiących frytkach z batatów

Chrupiące frytki z batatów to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Pieczone bataty możesz także podać jako przystawkę z dipem jogurtowym. Przepis na chrupiące frytki z batatów jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia frytek z batatów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: bataty, olej rzepakowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra.

Jak zrobić chrupiące frytki z batatów i ile piec? Na początek bataty obierz i pokrój na kawałki przypominające kształtem bardzo grube frytki. Aby bataty zachowały swoją wilgoć i kremową konsystencję pokrój je w większe kawałki. Bataty są dużo twardsze niż ziemniaki dlatego przygotuj ostry nóż i uważaj na palce, najlepiej zrobić to da desce do krojenia. Przełóż pokrojone słodkie ziemniaki do miski, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą, wlej olej i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej bataty i piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Bataty znane już od czasów wypraw Kolumba, to pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę. Są nisko kaloryczne i zawierają długo rozkładające się węglowodany.

Podsumowując chrupiące frytki z batatów to pyszne danie dla dzieci i dorosłych. Frytki przygotowane w piekarniku wspaniale pasują na obiad. Dobre frytki możesz także podać jako podwieczorek z dipem jogurtowym.

Wartości odżywcze chrupiących frytek z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
150.91 kcal
377.27 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
9.22 g
23.05 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
1.73 g
Tłuszcze nienasycone
8.53 g
21.32 g
Tłuszcze wielonasycone
2.53 g
6.32 g
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiących frytek z batatów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chrupiących frytkach z batatów

Lista alergenów dla chrupiących frytek z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chrupiące frytki z batatów

Cena przygotowania chrupiących frytek z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
1000 g
7 średnich sztuk
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
19.00
Łączny koszt
12.70
Jak oceniasz przepis na chrupiące frytki z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób