Chrupiąca golonka pieczona

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona golonka z chrupiącą skórką
Chrupiącą golonka pieczona
Chrupiącą golonka pieczona jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Mięso w takiej wersji zachwyca smakiem i delikatnością.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 90 min
1208 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Golonka wieprzowa (1000 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Czosnek (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Ketchup (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, mielony czosnek, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na chrupiącą golonkę pieczoną krok po kroku

Golonkę wrzuć do garnka i dodaj do niej obrany czosnek, cebulę i marchewki. Całość zalej wodą.

Do garnka wrzuć ziele angielskiej, liść laurowy, pieprz i sól. Gotuj przez godzinę na małym ogniu.

W misce zmieszaj ketchup, musztardę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.

Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.

Całość piecz przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na chrupiącą golonkę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chrupiącej golonki pieczonej

Chrupiącą golonka pieczona jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Mięso w takiej wersji zachwyca smakiem i delikatnością. To doskonały pomysł głównie dla miłośników mięs, gdyż to właśnie ono jest tutaj najważniejsze. Golonka pieczona w pysznej mieszance przypraw, charakteryzuje się nie tylko wspaniałym smakiem, ale również cudownie spieczoną skórką.

Przepis na chrupiącą golonkę pieczoną w piekarniku pozwala stworzyć mięso, które zdecydowanie będzie królem posiłku. Jest smaczne, proste, a przy okazji naprawdę delikatne. To idealna opcja dla każdego, kto naprawdę kocha posiłki smaczne i proste. Receptura na golonkę z piekarnika jest niezwykle łatwa, choć dość czasochłonna. To dlatego, że mięso trzeba najpierw poddać dodatkowej obróbce termicznej, by było odpowiednio miękkie i soczyste. Najlepiej zrobić to gotując wywar z udziałem golonki. Wywaru nie należy później wylewać, gdyż będzie idealny do dalszego zapiekania i marynowania. Jest niezwykle aromatyczny, słony i pełen smaku, dlatego sprawia, że mięso będzie takie samo po upieczeniu. Do wywaru najlepiej dodać również warzywa, które po skończonej obróbce można użyć jako część sosu.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chrupiącą golonkę, która na pewno zadowoli twoje kubki smakowe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To mięso, które pojawia się w polskiej kuchni dość często, nic dziwnego! Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i odżywcza, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję z kiszoną kapustą. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Ten pomysł na pieczone mięso sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Z tego prostego przepis dowiesz się, ile czasu należy piec golonkę, by była najlepsza. To dobra opcja dla miłośników mięsa. Najlepiej sprawdza się zaraz po upieczeniu z ziemniakami lub pieczywem.

Alergeny w chrupiącej golonce pieczonej

Lista alergenów dla chrupiącej golonki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na chrupiącą golonkę pieczoną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze chrupiącej golonki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

To danie, które zawiera dość dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
172.70
1208.90
Białko (g)
18.97
132.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
4.85
33.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.28
29.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
3.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
8.39
58.70
Tłuszcze nasycone (g)
8.36
58.53
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.17
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.00
665.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina C (mg)
2.55
17.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
212.38
1486.65
Wapń (mg)
27.70
193.90
Żelazo (mg)
1.32
9.27
Szacunkowy indeks glikemiczny chrupiącej golonki pieczonej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chrupiącej golonki pieczonej

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
60 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
40.50