Przepis na chowder kukurydziany krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Umieść kukurydzę w garnku. Dodaj bulion, mleko i śmietanę do garnka. Doprowadź do wrzenia, następnie duś bez przykrycia przez 20 minut.

Następnie dodaj posiekaną cebulę, seler i marchewkę i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka.

Dodaj pokrojone w plastry ziemniaki i przyprawy. A następnie duś bez przykrycia 10-15 minut lub do miękkości ziemniaków.

Zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki.

Chowder kukurydziany podany w misce.
chowder kukurydziany
Koszt przygotowania dania
34.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
193 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Chowder kukurydziany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chowderze kukurydziany

Chowder kukurydziany to wspaniała opcja na pyszną, kremową zupę, która wspaniale sprawdzi się na obiad i kolację. Jest smaczna, prosta i wręcz aksamitna.

Przepis na chowder kukurydziany to doskonały pomysł na włączenie do swojego menu dużej ilości warzyw. Jest smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu, a zachwyca. Z tego przepis dowiesz się jak zrobić chowder, który skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. Ta angielska zupa jest bowiem znana już od dawna. Choć dopiero od niedawna zyskuje coraz większą popularność. Można ją przygotować w wielu różnych konfiguracjach. Z dodatkiem różnych produktów, najpopularniejsza jest ta na bazie kukurydza, ale również rybna. Wiele osób robi ją również z owocami morza. W tym przepisie kukurydza została połączona z innymi warzywami, dzięki czemu jest bardzo odżywcza, a przy tym niezwykle smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chowder kukurydziany, by powstała pyszna i łatwa zupa z kukurydzy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość robi się ze śmietaną, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa. To dobra opcja dla miłośników warzywnych dań, zwłaszcza pysznych zup. Ten przepis pozwala przygotować takie właśnie danie. Zupa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Choć najlepiej smakuje podana z grzankami czosnkowymi. To najlepsza i bardzo treściwa zupa, która na pewno skradnie serca wszystkich domowników swoją delikatnością i głębokim smakiem. Do zupy można użyć kukurydzy w kolbach, jednak znacznie łatwiej skorzystać z opcji konserwowej. Jeśli chcesz ograniczyć ilość sodu w diecie, możesz kukurydzę opłukać zimną wodą, by zmniejszyć ilość tego pierwiastka, gdyż w nadmiarze ma on negatywny wpływ na układ krwionośny. Ta zupa pozwala w naprawdę łatwy sposób zwiększyć znacznie ilość warzyw w diecie. W dodatku całość jest tak smaczna, że dzieje się to w sposób niezwykle prosty. Warto sięgnąć po nią zwłaszcza latem i jesienią, ze względu na łatwą dostępność kukurydzy.

Wartości odżywcze chowderu kukurydziany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kalorie)
43.44 kcal
193.29 kcal
Białko
1.58 g
7.01 g

Węglowodany w chowderze kukurydziany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany
7.49 g
33.35 g
Węglowodany przyswajalne
6.81 g
30.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
3.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz
1.08 g
4.82 g
Tłuszcze nasycone
0.73 g
3.23 g
Tłuszcze nienasycone
0.36 g
1.59 g
Tłuszcze jednonasycone
0.28 g
1.24 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.35 g
Cholesterol
3.46 mg
15.39 mg

Witaminy w przepisie na chowder kukurydziany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A
60.22 µg (mcg)
267.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Witamina C
6.12 mg
27.22 mg
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.21 mg
Retinol
20.45 µg (mcg)
91.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.26 mg
Niacyna
0.41 mg
1.83 mg
Foliany
13.58 µg (mcg)
60.42 µg (mcg)
Beta karoten
407.23 µg (mcg)
1812.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chowder kukurydziany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód
169.08 mg
752.39 mg
Potas
149.81 mg
666.63 mg
Wapń
40.26 mg
179.16 mg
Fosfor
43.84 mg
195.07 mg
Magnez
10.80 mg
48.04 mg
Żelazo
0.31 mg
1.38 mg
Cynk
0.28 mg
1.25 mg
Miedź
0.03 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chowderu kukurydziany 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chowderze kukurydziany

Lista alergenów dla chowderu kukurydziany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania chowderu kukurydziany

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
400 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
90 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
61.20
Jak oceniasz przepis na chowder kukurydziany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób