Chowder
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Śmietana 18% (150 g)
- Kukurydza konserwowa (400 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Seler korzeniowy (90 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Pietruszka (45 g)
- Łosoś filet (200 g)
Przepis na chowder krok po kroku
Umieść kukurydzę w garnku. Dodaj bulion, mleko i śmietanę do garnka. Doprowadź do wrzenia, następnie duś bez przykrycia przez 20 minut.
Dodaj pokrojoną w kostkę rybę.
Następnie dodaj posiekaną cebulę, seler i marchewkę i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka.
Dodaj pokrojone w plastry ziemniaki i przyprawy. A następnie duś bez przykrycia 10-15 minut lub do miękkości ziemniaków.
Więcej informacji na temat chowderu
Chowder to pyszna kremowa zupa, która wspaniale sprawdza się na obiad, ale także na lunch. Jest smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu, a zachwyca. Z tego przepis dowiesz się jak zrobić chowder, który skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują.
Przepis na chowder to propozycja dla miłośników tradycyjnych dań. Ta angielska zupa jest bowiem znana już od dawna. Choć dopiero od niedawna zyskuje coraz większą popularność. Można ją przygotować w wielu różnych konfiguracjach. Z dodatkiem różnych produktów, najpopularniejsza jest ta na bazie kukurydza, ale również rybna. Wiele osób robi ją również z owocami morza. W tym przepisie kukurydza została połączona z filetami rybnymi, dzięki czemu stworzy wspaniałą kompozycję smakową.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować chowder, który jest naprawdę łatwy, a przy okazji pyszny, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Powstaje z niego najlepsza zupa rybna. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się też ryby mrożone. Choć chowder był popularny bardzo dawno temu, do dziś nie wiele się w nim zmieniło. Bazą całości jest ryba, a także jarzyny. Jest tak gęsta, że nie potrzebuje dodatków, dlatego nie trzeba się martwić, z czym można ją podać. Choć najlepiej smakuje podana z grzankami czosnkowymi. To najlepsza i bardzo treściwa zupa, która na pewno skradnie serca wszystkich domowników swoją delikatnością i głębokim, rybnym smakiem. Do te zupy najlepiej użyć filetów, które nie potrzebują nadmiernej obróbki wstępnej i termicznej. Zupa ze względu na dużą ilość mięsa jest bardzo wyrazista i pełna smaku.
Chowder pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się na talerzach większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Ta receptura pozwala wpleść ryby do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Ryby zawierają sporo białka, a przy okazji dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy.
Alergeny w chowderze
Lista alergenów dla chowderu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze chowderu
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(359g)
Węglowodany
(359g)
Tłuszcze
(359g)
Witaminy
(359g)
Składniki mineralne
(359g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.