Choinka z ciasta francuskiego z nutellą
- Ciasto francuskie - 2 opakowania (550 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier puder (10 g)
Przepis na choinkę z ciasta francuskiego z nutellą krok po kroku
Rozgrzej piekarnik na 200 st C z termoobiegiem.
Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego i posmaruj go po całości kremem.
Przykryj drugim płatem ciasta francuskiego.
Wytnij kształt choinki. Podstawą jest krótszy bok. Zrób duży trójkąt (czubek na środku podstawy choinki) z "podstawką" choinki. Następnie zrób nacięcia po bokach choinki (powstają paski na brzegach o szerokości około 3 cm). Na środku choinki powinien zostać nienaruszony pasek przez całą długość choinki o szerokości około 3 cm. Nacięcia rób na tej samej wysokości. Choinkę ostrożnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy pasek należy zakręcić wokół własnej osi, by powstało ładne zdobienie. Czubek ciasta pozostaw na "gwiazdkę".
W cieście, które nie jest choinką (górne rogi), wytnij foremką ciasteczka (najlepiej gwiazdką czy kwiatuszkiem). Odłóż je na bok, razem z pozostałym ciastem (w którym są wycięcia po ciasteczkach).
Jedną gwiazdkę umieść na czubku choinki.
Wszystko posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz wszystko na złoty kolor (około 15-20 minut).
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
W tym przepisie nic się nie marnuje - wszystko można upiec i zjeść.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat choinki z ciasta francuskiego z nutellą
Coś nowego na święta? Ta pyszna choinka z ciasta francuskiego z nutellą to idealny, świąteczny deser. Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Do przepisu na choinkę z ciasta francuskiego z nutellą potrzebnych jest tylko kilka składników. Robi się szybko, a świąteczny przysmak jest imponujący. W Wigilię będzie to sprawdzony przepis na osłodzenie wieczoru. Zobacz, jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego z nutellą. To sprawdzony przepis, który zrobisz niejednokrotnie – niekoniecznie tylko w Wigilię.
Z czym kojarzy się Wigilia? Oczywiście, że z choinką. Z ciasta francuskiego da się zrobić coś, co jest pyszne, a dodatkowo wygląda pięknie. Choinka z ciasta francuskiego z nutellą to sprawdzony przepis na świąteczną przekąskę, której nie powinno zabraknąć na stole. Przepis na choinkę z ciasta francuskiego z nutellą wymaga dosłownie czterech składników: ciasto francuskie, nutella, jajko oraz cukier puder. Te składniki dadzą prosty deser, świetny zwłaszcza dla najmłodszych. Taki przepis jest także dobrą propozycją na pyszną przekąskę, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia – same zalety. Oprócz tego, że jest bardzo wysokokaloryczna. Przepis na choinkę z ciasta francuskiego z nutellą jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Choinka z ciasta francuskiego z nutellą jest pysznym deserem, który jest bardzo słodki. Jeżeli przepadasz za słodkimi ciastami, choinka będzie dla Ciebie idealna.
Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego z nutellą? Wszystko zacznij od dobrego rozgrzania piekarnika. To bardzo ważne, by ciasto odpowiednio wyrosło. Na jednym arkuszu ciasta francuskiego rozprowadź po całości krem czekoladowy. Przykryj go drugim arkuszem ciasta francuskiego. Teraz zaczyna się zabawa. Należy wyciąć kształt choinki. Podstawą jest krótszy bok – zrób w nim wycięcie na podstawkę choinki, a następnie zrób duży trójkąt (czubek jest na równoległym, krótszym boku – na środku). Teraz trzeba zrobić nacięcia po bokach choinki. Powinny powstać paski o szerokości około 3 cm na tej samej wysokości. Przez środek choinki ma być nienaruszony pasek o szerokości około 3 cm. Przenieś choinkę na blaszkę i wykręcaj wycięte boczne paski wokół własnej osi. W pozostałym cieście (które nie jest choinką) wytnij ciasteczka. Na czubku choinki umieść jedno ciasteczko – gwiazdkę. Całość posmaruj jajkiem i piecz na złocisty kolor – około 15-20 minut.
Jak zrobisz choinkę z ciasta francuskiego z nutellą, ostudź je i posyp cukrem pudrem. W tym sprawdzonym przepisie nie ma potrzeby dodawania cukru pudru, ale efekt z nim jest fajniejszy.
Alergeny w choince z ciasta francuskiego z nutellą
Lista alergenów dla choinki z ciasta francuskiego z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze choinki z ciasta francuskiego z nutellą
Deser jest bardzo wysokokaloryczny. By nieco obniżyć wartość kaloryczną, można wykorzystać ciasto francuskie lekkie.
Energia i białka
(127g)
Węglowodany
(127g)
Tłuszcze
(127g)
Witaminy
(127g)
Składniki mineralne
(127g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.