Chłopski garnek

Opublikowano: 30.05.2021 r., 19:45 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała miseczka z gulaszem, stojąca na drewnianym stole. Obok leżą warzywa i biało-czerwona ściereczka.
Chłopski garnek
Chłopski garnek to jednogarnkowe danie z ziemniaków, mięsa i warzyw, które jest bardzo smaczne i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako prosty i bardzo sycący obiad.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 20 min
304 kcal
Kcal w porcji
493 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kiełbasa domowa (150 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
  • Ziemniaki średnie 4 sztuki (360 g)
  • Cebula 2 sztuki (210 g)
  • Kapusta biała (400 g)
  • Bulion drobiowy (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na chłopski garnek krok po kroku

Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku z olejem.

Czosnek drobno posiekaj a cebulę i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kiełbasy.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj.

Dodaj do garnka pokrojone warzywa, przyprawy (2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki imbiru i pieprzu, po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej oraz 0,25 łyżeczki soli) i bulion.

Gotuj wszystko pod przykryciem około 20 minut.

Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 10 minut.

Jak oceniasz przepis na chłopski garnek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat chłopskiego garnka

Chłopski garnek to pyszne danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu miłośnikom prostych i pożywnych posiłków. Jest połączeniem gulaszu, z bigosem i ziemniakami.

U mnie składniki wybierane są na podstawie takiego trochę czyszczenia lodówki. Bazą są ziemniaki, a reszta składników często zależy od zawartości lodówki. Jest to świetny pomysł na obiad, gdy chcesz wysprzątać kuchnię ;) Przepis na chłopski garnek, który Ci pokazuje, jest moim zdaniem, najpopularniejszą wersją tego dania, ale na spokojnie możesz wypełnić swój kociołek innymi dodatkami.

Najczęściej przygotowuje się go z kiełbasą, ale możesz też użyć jakiegoś mięsa, które zostało Ci, na przykład z poprzedniego obiadu lub w wegańskiej wersji z nasionami roślin strączkowych. Od ciebie zależy też czy użyjesz jednego koloru papryki lub kilku i wiele tego typu zmian.

Jak zrobić chłopski garnek?

Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w kostkę i podsmażenia jej w garnku na oleju. Gdy kiełbasa się smaży, kroimy w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Dodajemy wszystkie warzywa, zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir i pieprz. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy, już bez przykrycia, około 10 minut. Na koniec w razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wolisz gęstszą potrawę, to dodaj mąkę, rozprowadzoną w bulionie lub wodzie.

Możesz też na koniec, w miseczce, zabielić swoją porcję chłopskiego garnka przy pomocy śmietanki lub jogurtu i posypać posiekaną natką pietruszki.

Taki domowy, wiejski garnek nie dość, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, to do jego przygotowania wykorzystujemy tylko nóż, deskę do krojenia, garnek i łyżkę, żeby zamieszać całość. To też sprawia, że po gotowaniu nie ma sterty brudnych naczyń do zmywania.

Chłopski garnek to też świetny pomysł na obiad dla całej rodziny na chłodne, jesienne dni, gdy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i doda energii na resztę dnia.

Alergeny w chłopskim garnku

Lista alergenów dla chłopskiego garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze chłopskiego garnka

na 100g gotowej potrawy

Chłopski garnek jest daniem bezglutenowym, jeżeli użyjesz kiełbasy, która nie zawiera glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(493g)
Energia (kcal)
61.82
304.75
Białko (g)
2.03
10.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(493g)
Węglowodany (g)
7.59
37.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.07
29.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
7.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(493g)
Tłuszcz (g)
2.90
14.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
5.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
9.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
6.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
2.88
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.09
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.04
24.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(493g)
Witamina A (µg (mcg))
22.54
111.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.42
145.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.26
Witamina E (mg)
0.46
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.61
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.80
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.03
98.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
229.15
1129.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(493g)
Sód (mg)
154.22
760.28
Potas (mg)
219.62
1082.74
Wapń (mg)
19.38
95.54
Fosfor (mg)
40.55
199.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.54
51.96
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
2.86
Cynk (mg)
0.30
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chłopskiego garnka 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłopskiego garnka

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ziemniaki średnie
360 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 360 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Kapusta biała
400 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
52.50