Chłopski garnek z kapustą

Opublikowano: 03.01.2022 r., 12:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłopski garnek z kapustą podany w brązowej miseczce
Chłopski garnek z kapustą
Chłopski garnek z kapustą to danie jednogarnkowe, które powstaje z jedenastu składników. Mimo to, to naprawę łatwy w przygotowaniu i prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
533 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne 5 sztuk (400 g)
  • Marchewka 6 sztuk (250 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Czosnek 5 ząbków (30 g)
  • Bulion warzywny 1,5 szklanki (380 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 3,5 łyżki (70 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Kiełbasa śląska (350 g)
  • Kapusta kiszona (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na chłopski garnek z kapustą krok po kroku

Cebulę posiekaj w kostkę.

Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w grubsze półplasterki.

W garnku podgrzej olej i wrzuć cebulę. Podduś go przez około 5 minut i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj boczek, kiełbasę.

Kapustę przepłucz pod wodą i posiekaj. Dodaj do garnka. Smaż razem przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Ziemniaki, marchewki i paprykę umyj. Warzywa korzeniowe, obierz. Wszystkie pokrój w kostkę.

Do garnka wlej bulion i dodaj warzywa.

Dodaj przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu i majeranku.

Przykryj pokrywką i gotuj wszystko przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj koncentrat i gotuj jeszcze przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na chłopski garnek z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat chłopskiego garnka z kapustą

Chłopski garnek z kapustą to danie jednogarnkowe, które powstaje z jedenastu składników. Mimo to, to naprawę łatwy w przygotowaniu i prosty przepis.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i z boczkiem to jesteś w odpowiednim miejscu. To pyszne i sycące danie świetnie sprawdzi się na obiad.

Przepis na chłopski garnek z kapustą warto rozpocząć od przygotowania wszystkich składników. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Boczek pokrój w niedużą kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Kiszoną kapustę przepłucz i rozdrobnij. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, po czym również pokrój w kostkę. Gdy wszystkie składniki są przygotowane, rozgrzej w garnku olej i podduś na nim cebulę. Następnie dodaj boczek z kiełbasą i smaż, aż mięso się zrumieni. Do tego po pięciu minutach dodaj kapustę i podsmażaj przez 20 minut. Do garnka wlej bulion i dodaj warzywa. Dopraw słodką papryką, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 10 minut. Danie podawaj posypane świeżą natką pietruszki. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny przepis.

Chłopski garnek z kapustą możesz przygotować nie tylko tradycyjnie na kuchence, ale również nad ogniskiem w specjalnie przygotowanym do tego żeliwnym garnku.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Dania przygotowane na bazie warzyw, nawet jeśli mają dodatek tłuszczów zwierzęcych, to zdrowa alternatywa dla dań gotowych. Dlatego warto przygotowywać posiłki samodzielnie w domu. Jeśli przygotowany obiad jest zdrowy i dobry, to czy może być coś lepszego?

Alergeny w chłopskim garnku z kapustą

Lista alergenów dla chłopskiego garnka z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze chłopskiego garnka z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Dania przygotowane na bazie warzyw, nawet jeśli mają dodatek tłuszczów zwierzęcych, to zdrowa alternatywa dla dań gotowych. Dlatego warto przygotowywać posiłki samodzielnie w domu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
152.31
533.08
Białko (g)
6.84
23.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.47
26.13
Węglowodany przyswajalne (g)
6.18
21.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
4.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
10.66
37.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.69
12.90
Tłuszcze nienasycone (g)
6.98
24.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.91
17.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
7.23
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.12
Brak danych dla: bulion warzywny, boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.63
75.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
111.23
389.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.14
77.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.54
Witamina E (mg)
0.35
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.58
9.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
8.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.40
43.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1088.06
3808.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
438.40
1534.41
Potas (mg)
280.69
982.43
Wapń (mg)
18.27
63.95
Fosfor (mg)
98.44
344.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.53
54.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
2.26
Cynk (mg)
0.74
2.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chłopskiego garnka z kapustą 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłopskiego garnka z kapustą

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
250 g
6 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Czosnek
30 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Bulion warzywny
380 ml
1,5 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.14
Za 380 ml
Koncentrat pomidorowy
70 g
3,5 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 70 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Kiełbasa śląska
350 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 350 g
Kapusta kiszona
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
69.00