Chłodnik z buraka
- Burak (400 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Czosnek (15 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (600 ml)
- Bulion warzywny (125 ml)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na chłodnik z buraka krok po kroku
Buraki i ziemniaki umyj i osusz. Posmaruj je oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Po upieczeniu wyjmij z folii i ostudź. Obierz je i pokrój na spore kawałki.
Do blendera wrzuć upieczone buraki, ziemniaki i jogurt. Dodaj czosnek i zblenduj całość na gładką masę.
Do zupy dodaj bulion i dokładnie wymieszaj.
Schłodź zupę w lodówce przez co najmniej godzinę.
Gotową zupę dopraw do smaku i udekoruj koperkiem.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat chłodnika z buraka
Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi się idealnie na letnie upalne dni. Buraczki z dodatkiem kwaśnego jogurtu komponują się po prostu wspaniale. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom warzywnych dań. Gdy raz spróbujesz tego chłodnika, na pewno z niego nie zrezygnujesz.
Przepis na chłodnik z buraka jest idealną opcją na upalne dni. Chłodniki to zupy, które podaje się na zimno, dlatego wspaniale gaszą pragnienie i chłodzą. Zwykle robi się je na bazie jogurtu lub kefiru. W zależności od upodobania można stworzyć go na bazie produktu bardzo gęstego lub niezwykle delikatnego. Te gęstsze sycą na dłużej. To zupa, która świetnie sprawdza się zwłaszcza na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii, a dostarcza dość sporo białka, ze względu na dużą zawartość nabiału. Choć zwykle ma jasny kolor, w tym wydaniu jest bardzo różowa, to ze względu na dodatek buraczków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chłodnik z buraka, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji bardzo prosty w przygotowaniu ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego podstawą jest jogurt naturalny, dobrze jest wybierać te o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu dostarczają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, co wpływa korzystnie na układ krążenia. Kolejna ważną częścią są oczywiście buraki. By móc ich użyć należy najpierw trochę je przygotować. Buraki można ugotować do miękkości, jednak jest to niezwykle czasochłonne. Zamiast tego lepiej je nieco podpiec, dzięki czemu nie tylko staną się bardzo miękkie i delikatne, ale również nieco słodsze. Dzięki temu zupa zyska dużo lepszego aromatu. To doskonały pomysł na posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci go przygotować w nieco zdrowszej wersji. Tradycyjnie robi się go ze śmietaną, która jest dość kaloryczna i tłusta, przez co całość nie jest aż tak lekka i dietetyczna. Jednak w te wersji całość jest naprawdę zdrowa. Ten pyszny chłodnik to dobry wybór dla każdego, kto dba o zbilansowane menu. Jest smaczny, ale również bardzo odżywczy.
Alergeny w chłodniku z buraka
Lista alergenów dla chłodnika z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze chłodnika z buraka
To zdrowa opcja dostarczająca sporo białka, a także mnóstwo składników mineralnych.
Energia i białka
(743g)
Węglowodany
(743g)
Tłuszcze
(743g)
Witaminy
(743g)
Składniki mineralne
(743g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.