Chłodnik z buraczków
- Burak - 2 małe sztuki (200 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Rzodkiewka (50 g)
- Ogórek - 2 małe sztuki (150 g)
- Szczypiorek (15 g)
- Koperek (15 g)
- Kefir (500 g)
- Jogurt naturalny 2% (170 g)
Przepis na chłodnik z buraczków krok po kroku
Buraki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Buraki włóż do garnka i zalej je bulionem warzywnym. Całość gotuj na średnim ogniu około 15 min.
Ugotowane buraki ostudź.
Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj.
Ogórki, rzodkiewka, szczypiorek i koperek dodaj do ostudzone go wywaru z buraczkami.
Następnie do wywaru dodaj kefir oraz jogurt naturalny. Chłodnik dokładnie wymieszaj i dopraw smaku.
Chłodnik podawaj na zimno udekorowany natką pietruszki.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat chłodnika z buraczków
Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupa ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Przepis na chłodnik z buraków czerwonych jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania chodnika z buraczkami i ogórkiem to: buraki, bulion warzywny, rzodkiewka, ogórki, szczypiorek, koperek, kefir, jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier oraz ocet. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak ugotować chłodnik z buraków? Wystarczy że przy wcześniej przygotowane buraki ugotujesz w bulionie warzywnym. Następnie składniki przestudzić. Do przestudzonych buraczków dodaj pokrojone ogórki, rzodkiewki, koperek oraz szczypiorek. Następnie do chłodnika dodaj kefir, jogurt naturalny oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z chłodzoną i udekorowaną pietruszką.
Chłodnik z buraków to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Produkty mleczne, które użyjemy do produkcji potrawy, dostarczają sporych ilości pełno wartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Buraki w kuchni polskiej wykorzystywane są na wiele sposobów, chętnie przygotowujemy z nich surówki oraz wyciskamy sok. Nic dziwnego, ponieważ produkty te obfitujący w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A, E, C oraz K. Niektóre z tych witamin zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
Podsumowując chłodnik z buraków ćwikłowych to doskonała propozycja na smaczną zupę, która jest bardzo orzeźwiająca. Jest to idealne rozwiązanie na gorące dni letnie. Danie to świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Jest to potrawa, która zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin.
Alergeny w chłodniku z buraczków
Lista alergenów dla chłodnika z buraczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze chłodnika z buraczków
Chłodnik z buraków to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry.
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.