Chłodnik z buraczków

Opublikowano: 18.08.2021 r., 19:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik z buraczków w misce
Chłodnik z buraczków
Chłodnik z buraków to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne i orzeźwiające danie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
126 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak - 2 małe sztuki (200 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Rzodkiewka (50 g)
  • Ogórek - 2 małe sztuki (150 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Koperek (15 g)
  • Kefir (500 g)
  • Jogurt naturalny 2% (170 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na chłodnik z buraczków krok po kroku

Buraki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Buraki włóż do garnka i zalej je bulionem warzywnym. Całość gotuj na średnim ogniu około 15 min.

Ugotowane buraki ostudź.

Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj.

Ogórki, rzodkiewka, szczypiorek i koperek dodaj do ostudzone go wywaru z buraczkami.

Następnie do wywaru dodaj kefir oraz jogurt naturalny. Chłodnik dokładnie wymieszaj i dopraw smaku.

Chłodnik podawaj na zimno udekorowany natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na chłodnik z buraczków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat chłodnika z buraczków

Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupa ta jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Przepis na chłodnik z buraków czerwonych jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania chodnika z buraczkami i ogórkiem to: buraki, bulion warzywny, rzodkiewka, ogórki, szczypiorek, koperek, kefir, jogurt naturalny, sól, pieprz, cukier oraz ocet. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak ugotować chłodnik z buraków? Wystarczy że przy wcześniej przygotowane buraki ugotujesz w bulionie warzywnym. Następnie składniki przestudzić. Do przestudzonych buraczków dodaj pokrojone ogórki, rzodkiewki, koperek oraz szczypiorek. Następnie do chłodnika dodaj kefir, jogurt naturalny oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Zupę podawaj z chłodzoną i udekorowaną pietruszką.

Chłodnik z buraków to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Produkty mleczne, które użyjemy do produkcji potrawy, dostarczają sporych ilości pełno wartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Buraki w kuchni polskiej wykorzystywane są na wiele sposobów, chętnie przygotowujemy z nich surówki oraz wyciskamy sok. Nic dziwnego, ponieważ produkty te obfitujący w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy A, E, C oraz K. Niektóre z tych witamin zaliczane są do przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Podsumowując chłodnik z buraków ćwikłowych to doskonała propozycja na smaczną zupę, która jest bardzo orzeźwiająca. Jest to idealne rozwiązanie na gorące dni letnie. Danie to świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Jest to potrawa, która zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin.

Alergeny w chłodniku z buraczków

Lista alergenów dla chłodnika z buraczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze chłodnika z buraczków

na 100g gotowej potrawy

Chłodnik z buraków to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
24.03
126.16
Białko (g)
1.67
8.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
3.45
18.09
Węglowodany przyswajalne (g)
3.07
16.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
0.49
2.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
2.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.09
0.47
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.08
10.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
51.29
269.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.36
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.28
11.97
Witamina D (µg (mcg))
0.24
1.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.06
Brak danych dla: koperek, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.71
213.75
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.15
0.78
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.39
86.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.50
406.88
Brak danych dla: koperek, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
169.80
891.42
Potas (mg)
102.48
538.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.03
273.18
Fosfor (mg)
33.31
174.90
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.38
38.76
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
1.05
Cynk (mg)
0.19
0.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika z buraczków 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika z buraczków

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Rzodkiewka
50 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ogórek
150 g
2 małe sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Kefir
500 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Jogurt naturalny 2%
170 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.47
Za 170 g
Koszt składników
50.00