Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
- Kefir (400 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
- Botwina - 2 pęczki (600 g)
- Ogórek (100 g)
- Rzodkiewka - 1 pęczek (160 g)
- Koperek - 1 pęczek (40 g)
- Jajko - ugotowane na twardo (2 szt.)
- Czosnek - 2 małe ząbki (10 g)
- Cukier - pół łyżeczki (3 g)
Przepis na chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki krok po kroku
Botwinkę oczyść, opłucz i drobno posiekaj. Małe buraczki odetnij i obierz.
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli, cukier oraz botwinkę, składniki zagotuj.
Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka z botwinką i gotuj kilka minut.
Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie ogórki pokrój w drobną kostkę.
Koper opłucz, osusz i drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz dwie łyżki ugotowanej botwinki.
Następnie do miski dodaj pozostałą botwinkę, posiekany czosnek, rzodkiew, ogórki oraz połowę posiekanego koperku.
Składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Składniki wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Ugotowane jajka obierz ze skorupki, podziel na 4 części i ułóż po dwie w talerzach.
Następnie do talerzy wlej schłodzony chłodnik i udekoruj go pozostałym koperkiem.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki to doskonały pomysł na obiad. Chłodnik warto podać szczególnie latem, ponieważ jest chłodny i bardzo orzeźwiający. Przepis na chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania chodnika potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kefir, jogurt naturalny, botwina, ogórek, rzodkiewka, koper, jajka, czosnek, cukier, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A jak zrobić chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki? Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli, cukier oraz posiekaną botwinkę, składniki zagotuj. Buraki zetrzyj na tarce i dodaj do garnka z botwinką i gotuj kilka minut. Rzodkiewki oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Ogórki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie ogórki pokrój w drobną kostkę. Koper opłucz, osusz i drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj kefir, jogurt oraz dwie łyżki ugotowanej botwinki. Następnie do miski dodaj pozostałą botwinkę, posiekany czosnek, rzodkiew, ogórki oraz połowę posiekanego koperku, dopraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Składniki wymieszaj i wstaw do lodówki. Ugotowane jajka podziel na 4 części i ułóż po dwie w talerzach. Następnie do talerzy wlej schłodzony chłodnik i udekoruj go pozostałym koperkiem.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego.
Podsumowując pyszny i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki stanowi doskonałą propozycją na danie obiadowe. Smaczny chłodnik jest najlepszy dopiero po schłodzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w chłodniku z botwiny ogórka i rzodkiewki
Lista alergenów dla chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chłodnika z botwiny ogórka i rzodkiewki
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki to doskonała propozycja na pyszną, orzeźwiającą zupę. Produkty wykorzystane do przygotowania chodnika stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(395g)
Węglowodany
(395g)
Tłuszcze
(395g)
Witaminy
(395g)
Składniki mineralne
(395g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.