Chłodnik z botwiny

Opublikowano: 28.05.2021 r., 19:56 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik z botwiny w słoiku
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny to idealna zupa na lato, ponieważ jest podawany na zimno, dzięki czemu dodaje ochłody w upalne dni, oraz przygotowywany bardzo szybko i bez gotowania
Przygotowanie 15 min
227 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Kefir (250 g)
  • Botwina (250 g)
  • Rzodkiewka - 10 rzodkiewek (120 g)
  • Ogórek - 1 sztuka (180 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Koperek (16 g)
  • Buraki gotowane - 1,5 sztuki (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na chłodnik z botwiny krok po kroku

Wszystkie warzywa dokładnie umyj.

Jajka ugotuj na twardo.

Botwinkę pokrój w paski, a buraki, ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.

Koperek posiekaj.

Wrzuć wszystkie warzywa do miski i zalej jogurtem oraz kefirem.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Podawaj z jajkiem na twardo.

Jak oceniasz przepis na chłodnik z botwiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chłodnika z botwiny

Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Dodatkowo przygotowywany jest bez gotowania, dzięki czemu nie nagrzewasz mieszkania w trakcie gotowania. Przepis na chłodnik z botwiny jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie zajmie ci do 20 minut. Taka zupa na botwince składa się z: ugotowanego buraka (do kupienia np. w Biedronce), jogurtu naturalnego i/lub kefiru, botwinki, rzodkiewki, ogórka, koperku i przypraw. Botwina to młode liście buraka ćwikłowego. Sezon na botwinkę trwa tylko od maja do lipca, więc warto, w tym czasie korzystać ile się da z tego składnika. Chłodnik z botwiny ma nie tylko prosty przepis, ale jest też bardzo dobry i można go uznać za fit potrawę. Wszystkie składniki, które zawiera, są bardzo zdrowe. Fermentowane produkty mleczne, czyli kefiry i jogurty, to źródło żywych bakterii, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, poprzez wspieranie naszej mikrobioty jelitowej, a także wzmocnić kości, dzięki zawartości wapnia. Natomiast burak jest źródłem żelaza niehemowego, potasu, wapnia, a także niestety kwasu szczawiowego. Zawiera też azotany, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, i beta-alaniny wykazujące właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Do tego witamina C i błonnik pokarmowy z warzyw, które zawiera ten pyszny chłodnik i mamy bardzo zdrowy posiłek.

Przejdźmy już do tego, jak zrobić chłodnik z botwiny. Jest to bardzo proste. Zaczynamy od pokrojenia w paski botwiny. Buraka ścieramy na tarce razem z rzodkiewkami i zielonym ogórkiem. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw. Zalewamy wszystko jogurtem z kefirem lub samym jogurtem. Dodajemy do smaku sól i pieprz i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się „przegryzły”. Jeżeli chcesz, możesz ugotować jajko i dodać do zupy przed samym podaniem. Jajko najlepiej ugotować trochę wcześniej niż chcesz podawać zupę, żeby zdążyło wystygnąć.

Po około 1 godzinie w lodówce buraczany chłodnik jest gotowy. Możesz go dodatkowo posypać świeżo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, a na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, ugotowane na twardo jajko.

Alergeny w chłodniku z botwiny

Lista alergenów dla chłodnika z botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chłodnika z botwiny

na 100g gotowej potrawy

Chłodnik z botwiny mogą jeść osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
47.31
227.10
Białko (g)
3.93
18.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
5.14
24.70
Węglowodany przyswajalne (g)
4.41
21.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
3.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
1.38
6.60
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
3.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
2.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.22
Cholesterol (mg)
43.28
207.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
105.19
504.92
Witamina B6 (mg)
0.08
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.32
Witamina C (mg)
8.29
39.78
Witamina D (µg (mcg))
0.64
3.09
Witamina E (mg)
0.45
2.18
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.74
229.16
Tiamina (mg)
0.04
0.17
Ryboflawina (mg)
0.15
0.74
Niacyna (mg)
0.22
1.05
Foliany (µg (mcg))
26.81
128.67
Beta karoten (µg (mcg))
634.39
3045.06
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
88.74
425.97
Potas (mg)
243.77
1170.10
Wapń (mg)
86.43
414.88
Fosfor (mg)
90.44
434.12
Magnez (mg)
27.03
129.74
Żelazo (mg)
0.76
3.66
Cynk (mg)
0.59
2.81
Miedź (mg)
0.06
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika z botwiny 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika z botwiny

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Kefir
250 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Botwina
250 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 250 g
Rzodkiewka
120 g
10 rzodkiewek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koperek
16 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 16 g
Buraki gotowane
180 g
1,5 sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Koszt składników
29.30