Chłodnik litewski

Opublikowano: 11.06.2021 r., 20:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik litewski w białej miseczce.
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to zupa idealna na gorące lato. Jest niezwykle orzeźwiająca i bardzo smaczna. Wspaniale komponują się w niej botwinka i ugotowane jajko.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
167 kcal
Kcal w porcji
396 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Botwina - 2 pęczki (560 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Ogórek - 2 szt (70 g)
  • Rzodkiewka - pęczek (115 g)
  • Maślanka 1% (400 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (400 ml)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, duża miska

Przepis na chłodnik litewski krok po kroku

Botwinkę opłucz i pokrój w drobną kostkę.

Do dużego garnka przelej bulion i pozwól, by się zagotował. Dodaj do niego botwinkę. Gotuj przez 15 minut do zmięknięcia botwinki. Całość odstaw do ostudzenia.

Do wywaru dodaj starte ogórki i rzodkiewkę. Dodaj kefir, sok z cytryny i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Udekoruj gotową zupę ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na chłodnik litewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat chłodnika litewskiego

Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają do jedzenia gorących potraw. Zrobiona na bazie maślanki i chudego, gęstego jogurtu staje się niezwykle kremowa i wspiera dobre działanie układu trawiennego. Ma przepiękny kolor, który zdecydowanie przyciąga wzrok.

Składniki do stworzenia tej zupy można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Zwłaszcza w sezonie letnim. Dlatego najlepiej wybierać do niej produkty świeże i jak najlepszej jakości, dzięki temu jej smak będzie fantastyczny. Botwinka, która jest jej podstawą świetnie smakuje, zwłaszcza w zupie, a przy tym jest niezwykle zdrowa. Botwina to inaczej młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, który idealnie sprawdza się we wszelkich przetworach. Zawiera mnóstwo barwników, które są antyoksydantami dbającymi o ochronę organizmu przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Botwina jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, dzięki czemu będzie świetnym składnikiem diety.

Ta zupa to zdrowa i sycąca opcja dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej. Duża ilość nabiału sprawia, że chłodnik dostarcza odpowiedniej ilości białka. Ze względu na naprawdę spory udział warzyw dostarcza dużo błonnika, co poprawia pracę układu trawiennego. To dobry wybór dla wszystkich dbających o zdrowie.

Ten przepis na dobry chłodnik litewski jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować pyszną zupę w naprawdę szybki sposób. Dzięki temu może się nią cieszyć nawet bardzo zapracowana osoba, która nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować chłodnik litewski, który będzie smakował naprawdę dobrze, a przy tym jego wykonanie nie będzie zbyt skomplikowane to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Przygotujesz z niego zupę z botwinki, która jest niezwykle kremowa, aksamitna i smaczna. Jej kolor jest tak piękny, że zwraca uwagę wszystkich domowników. Ten klasyczny chłodnik litewski na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić barszcz litewski w ekspresowym tempie, który podbije serce wszystkich, którzy go spróbują.

Alergeny w chłodniku litweskim

Lista alergenów dla chłodnika litewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chłodnika litewskiego

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na zdrową zupę pełną witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(396g)
Energia (kcal)
42.20
167.09
Białko (g)
4.38
17.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(396g)
Węglowodany (g)
2.88
11.42
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
9.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(396g)
Tłuszcz (g)
1.59
6.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
2.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.85
3.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.56
2.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.14
Cholesterol (mg)
52.71
208.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(396g)
Witamina A (µg (mcg))
98.17
388.77
Witamina B6 (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.51
33.69
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
1.09
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
2.35
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.12
95.50
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.15
0.61
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.19
48.27
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
874.97
3464.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(396g)
Sód (mg)
163.32
646.76
Potas (mg)
152.95
605.70
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.84
236.97
Fosfor (mg)
55.06
218.04
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.48
92.97
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.81
Miedź (mg)
0.13
0.50
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika litewskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika litewskiego

Koszt składników
50.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Botwina
560 g
2 pęczki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 560 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ogórek
70 g
2 szt
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Rzodkiewka
115 g
pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Maślanka 1%
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
400 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
4.89
Za 400 ml
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
50.60