Chłodnik litewski
- Botwina - 2 pęczki (560 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Ogórek - 2 szt (70 g)
- Rzodkiewka - pęczek (115 g)
- Maślanka 1% (400 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (400 ml)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na chłodnik litewski krok po kroku
Botwinkę opłucz i pokrój w drobną kostkę.
Do dużego garnka przelej bulion i pozwól, by się zagotował. Dodaj do niego botwinkę. Gotuj przez 15 minut do zmięknięcia botwinki. Całość odstaw do ostudzenia.
Do wywaru dodaj starte ogórki i rzodkiewkę. Dodaj kefir, sok z cytryny i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Udekoruj gotową zupę ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat chłodnika litewskiego
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają do jedzenia gorących potraw. Zrobiona na bazie maślanki i chudego, gęstego jogurtu staje się niezwykle kremowa i wspiera dobre działanie układu trawiennego. Ma przepiękny kolor, który zdecydowanie przyciąga wzrok.
Składniki do stworzenia tej zupy można z łatwością znaleźć w każdym większym sklepie. Zwłaszcza w sezonie letnim. Dlatego najlepiej wybierać do niej produkty świeże i jak najlepszej jakości, dzięki temu jej smak będzie fantastyczny. Botwinka, która jest jej podstawą świetnie smakuje, zwłaszcza w zupie, a przy tym jest niezwykle zdrowa. Botwina to inaczej młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, który idealnie sprawdza się we wszelkich przetworach. Zawiera mnóstwo barwników, które są antyoksydantami dbającymi o ochronę organizmu przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Botwina jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, dzięki czemu będzie świetnym składnikiem diety.
Ta zupa to zdrowa i sycąca opcja dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej. Duża ilość nabiału sprawia, że chłodnik dostarcza odpowiedniej ilości białka. Ze względu na naprawdę spory udział warzyw dostarcza dużo błonnika, co poprawia pracę układu trawiennego. To dobry wybór dla wszystkich dbających o zdrowie.
Ten przepis na dobry chłodnik litewski jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować pyszną zupę w naprawdę szybki sposób. Dzięki temu może się nią cieszyć nawet bardzo zapracowana osoba, która nie ma zbyt dużo czasu na gotowanie.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować chłodnik litewski, który będzie smakował naprawdę dobrze, a przy tym jego wykonanie nie będzie zbyt skomplikowane to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Przygotujesz z niego zupę z botwinki, która jest niezwykle kremowa, aksamitna i smaczna. Jej kolor jest tak piękny, że zwraca uwagę wszystkich domowników. Ten klasyczny chłodnik litewski na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić barszcz litewski w ekspresowym tempie, który podbije serce wszystkich, którzy go spróbują.
Alergeny w chłodniku litweskim
Lista alergenów dla chłodnika litewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chłodnika litewskiego
To świetny pomysł na zdrową zupę pełną witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(396g)
Węglowodany
(396g)
Tłuszcze
(396g)
Witaminy
(396g)
Składniki mineralne
(396g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.