Chłodnik

Opublikowano: 29.08.2021 r., 17:07 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chłodnik w białej miseczce.
Chłodnik
Chłodnik to pyszna zupa na zimno, która idealnie sprawdza się w upalne, letnie dni. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić klasyczny chłodnik z botwinką i buraczkami.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
176 kcal
Kcal w porcji
402 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Buraki gotowane (90 g)
  • Botwina (70 g)
  • Rzodkiewka (50 g)
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Kefir (250 g)
  • Koperek (20 g)
  • Natka pietruszki (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na chłodnik krok po kroku

Buraka i rzodkiewki zetrzyj na tarce, a botwinę i koperek dowolnie posiekaj.

Wszystkie warzywa wymieszaj z jogurtem i kefirem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Odstaw chłodnik na godzinę do lodówki.

Jak oceniasz przepis na chłodnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat chłodnika

Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie zajmie ci do 20 minut. Składniki do przygotowania takiej zupy to: burak, jogurt naturalny i/lub kefir, botwinka, rzodkiewki, ogórek, koperek i przyprawy. Botwina to młode liście buraka ćwikłowego. Sezon na botwinkę trwa tylko od maja do lipca, więc warto w tym czasie, korzystać ile się da z tego składnika. Taki domowy chłodnik ma nie tylko prosty przepis i jest pyszny, ale można go też uznać za fit potrawę. Wszystkie składniki, które zawiera, są bardzo zdrowe. Fermentowane produkty mleczne, czyli kefiry i jogurty, to źródło żywych bakterii, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, poprzez wspieranie naszej mikrobioty jelitowej, a także wzmocnić kości, dzięki zawartości wapnia. Natomiast burak jest źródłem żelaza niehemowego, potasu, wapnia, a także niestety kwasu szczawiowego. Zawiera też azotany, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia, i beta-alaniny wykazujące właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Do tego witamina C i błonnik pokarmowy z warzyw, które zawiera ten pyszny chłodnik i mamy bardzo zdrowy posiłek.

Przejdźmy już do tego, jak ugotować chłodnik. Jest to bardzo prosta zupa na zimno. Zaczynamy od obrania, starcia na tarce i ugotowania buraka. W międzyczasie bierzemy się za pokrojenie w paski botwiny. Pod koniec gotowania dodajemy botwinkę i gotujemy 2-3 minuty. Po przestudzeniu mieszamy buraka razem z rzodkiewkami i zielonym ogórkiem. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw. Zalewamy wszystko jogurtem z kefirem lub samym jogurtem. Dodajemy do smaku sól i pieprz i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się „przegryzły”. Jeżeli chcesz, możesz ugotować jajko i dodać do zupy przed samym podaniem.

Po około godzinie w lodówce buraczany chłodnik jest gotowy. Jest to najlepszy pomysł na letnią zupę. Możesz go dodatkowo posypać świeżo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, a na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, ugotowane na twardo jajko. Sprawdź dokładny przepis jak zrobić ten bardzo dobry chłodnik.

Alergeny w chłodniku

Lista alergenów dla chłodnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Kefir

Wartości odżywcze chłodnika

na 100g gotowej potrawy

Chłodnik mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej i o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(402g)
Energia (kcal)
43.98
176.78
Białko (g)
3.88
15.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(402g)
Węglowodany (g)
6.36
25.58
Węglowodany przyswajalne (g)
5.75
23.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(402g)
Tłuszcz (g)
0.48
1.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
1.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.15
0.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.17
Cholesterol (mg)
2.30
9.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(402g)
Witamina A (µg (mcg))
103.35
415.46
Witamina B6 (mg)
0.07
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.28
Witamina C (mg)
10.57
42.49
Witamina D (µg (mcg))
0.76
3.05
Witamina E (mg)
0.18
0.70
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.85
216.48
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.15
0.62
Niacyna (mg)
0.26
1.04
Foliany (µg (mcg))
28.67
115.26
Beta karoten (µg (mcg))
476.82
1916.82
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(402g)
Sód (mg)
73.93
297.18
Potas (mg)
263.03
1057.38
Wapń (mg)
131.76
529.69
Fosfor (mg)
104.05
418.28
Magnez (mg)
23.96
96.33
Żelazo (mg)
0.67
2.69
Cynk (mg)
0.65
2.61
Miedź (mg)
0.05
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny chłodnika 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chłodnika

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
90 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.79
Za 90 g
Botwina
70 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 70 g
Rzodkiewka
50 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Kefir
250 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Koszt składników
22.30