Chlebek ziołowy Thermomix
- Masło (150 g)
- Cebula (90 g)
- Czosnek - 2 ząbki (7 g)
- Mąka pszenna typ 550 (600 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 3,5 łyżeczki (35 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na chlebek ziołowy z thermomixu krok po kroku
Do naczynia Thermomixa włóż obraną i pokrojoną na duże kawałki cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Rozdrobnij 8 sekund / obroty 5. Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia.
Dodaj masło, 1,5 łyżeczki soli i po dwie łyżeczki ziół prowansalskich, bazylii i tymianku.
Wszystko razem zmiksuj przez 20 sekund / obroty 6. Przełóż do innego naczynia i umyj naczynie Thermomixa.
Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 300g letniej wody (około 35 stopni), pokruszone drożdże, olej, 2 łyżeczki soli oraz cukier.
Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty / "kłos".
Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt wielkości około 30 × 40 cm.
Ciasto posmaruj przygotowanym wcześniej masłem i pokrój na 6 równych pasów.
Każdy pas złóż w harmonijkę zaczynając od węższego brzegu.
Tortownicę natłuść i umieść w niej złożone pasy, pionowo, jeden obok drugiego.
Odstaw na 10-15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Chleb ziołowy piecz przez 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat chlebka ziołowego z thermomixu
Chlebek ziołowy z Thermomixa będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do rwania niż krojenia. Pyszny i puszysty, przekładany masłem ziołowym idealnie nada się jako pieczywo np. podczas grilla.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chlebek ziołowy w Thermomixie to wystarczy zaledwie kilka składników i chwila cierpliwości.
Przygotowanie warto rozpocząć od masła ziołowego. Do jego wykonania wykorzystasz masło, cebulę, czosnek i ulubione zioła. Na początku rozdrobnij w Thermomixie cebulę i czosnek. Z pomocą kopystki zbierz kawałki ze ścianek na dno naczynia. Dodaj masło, przyprawy, sól i wszystko razem zmiksuj przez około 20 sekund. Przepis na chlebek ziołowy z Thermomixa możesz wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami lub posiekanymi suszonymi pomidorami.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, świeżych drożdży, cukru, soli, oleju i ciepłej wody. Składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm. Podziel ciasto na równe pasy o szerokości około 5 cm. Każdy pas posmaruj masłem ziołowym. Wystarczy teraz zwinąć pasy w harmonijkę i umieścić jeden obok drugiego w tortownicy tak, by patrząc z góry widać było fale z masła ziołowego. Teraz wystarczy upiec, go przez 30 minut w 220 stopniach.
Ten dobry i prosty przepis jest naprawdę szybki w wykonaniu. Drożdże odgrywają w nim kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, chlebek staje się puszysty. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i chlebek nie urośnie. Choć przepis ten nie wymaga długiego wyrastania, warto po ułożeniu ciasta w tortownicy odczekać około 15 minut przed pieczeniem.
Chlebek ziołowy Thermomix to smaczne pieczywo idealne do dzielenia ze znajomymi, które wspaniale pasuje do grillowanych mięs lub sałatek.
Alergeny w chlebku ziołowym z thermomixu
Lista alergenów dla chlebka ziołowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze chlebka ziołowego z thermomixu
Dodatek ziół w maśle ziołowym wzbogaca danie nie tylko o aromat, ale również składniki odżywcze.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.