Chlebek ziołowy Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 17:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chlebek ziołowy i oliwa
Chlebek ziołowy Thermomix
Chlebek ziołowy z Thermomixa będzie świetną przystawką na imprezy. Pyszny i puszysty, przekładany masłem ziołowym idealnie nada się jako pieczywo np. podczas grilla.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
174 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło (150 g)
  • Cebula (90 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (7 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (600 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - 3,5 łyżeczki (35 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, tortownica 26 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na chlebek ziołowy z thermomixu krok po kroku

Do naczynia Thermomixa włóż obraną i pokrojoną na duże kawałki cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Rozdrobnij 8 sekund / obroty 5. Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia.

Dodaj masło, 1,5 łyżeczki soli i po dwie łyżeczki ziół prowansalskich, bazylii i tymianku.

Wszystko razem zmiksuj przez 20 sekund / obroty 6. Przełóż do innego naczynia i umyj naczynie Thermomixa.

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 300g letniej wody (około 35 stopni), pokruszone drożdże, olej, 2 łyżeczki soli oraz cukier.

Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty / "kłos".

Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt wielkości około 30 × 40 cm.

Ciasto posmaruj przygotowanym wcześniej masłem i pokrój na 6 równych pasów.

Każdy pas złóż w harmonijkę zaczynając od węższego brzegu.

Tortownicę natłuść i umieść w niej złożone pasy, pionowo, jeden obok drugiego.

Odstaw na 10-15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.

Chleb ziołowy piecz przez 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Jak oceniasz przepis na chlebek ziołowy z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat chlebka ziołowego z thermomixu

Chlebek ziołowy z Thermomixa będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do rwania niż krojenia. Pyszny i puszysty, przekładany masłem ziołowym idealnie nada się jako pieczywo np. podczas grilla.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chlebek ziołowy w Thermomixie to wystarczy zaledwie kilka składników i chwila cierpliwości.

Przygotowanie warto rozpocząć od masła ziołowego. Do jego wykonania wykorzystasz masło, cebulę, czosnek i ulubione zioła. Na początku rozdrobnij w Thermomixie cebulę i czosnek. Z pomocą kopystki zbierz kawałki ze ścianek na dno naczynia. Dodaj masło, przyprawy, sól i wszystko razem zmiksuj przez około 20 sekund. Przepis na chlebek ziołowy z Thermomixa możesz wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami lub posiekanymi suszonymi pomidorami.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, świeżych drożdży, cukru, soli, oleju i ciepłej wody. Składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm. Podziel ciasto na równe pasy o szerokości około 5 cm. Każdy pas posmaruj masłem ziołowym. Wystarczy teraz zwinąć pasy w harmonijkę i umieścić jeden obok drugiego w tortownicy tak, by patrząc z góry widać było fale z masła ziołowego. Teraz wystarczy upiec, go przez 30 minut w 220 stopniach.

Ten dobry i prosty przepis jest naprawdę szybki w wykonaniu. Drożdże odgrywają w nim kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, chlebek staje się puszysty. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i chlebek nie urośnie. Choć przepis ten nie wymaga długiego wyrastania, warto po ułożeniu ciasta w tortownicy odczekać około 15 minut przed pieczeniem.

Chlebek ziołowy Thermomix to smaczne pieczywo idealne do dzielenia ze znajomymi, które wspaniale pasuje do grillowanych mięs lub sałatek.

Alergeny w chlebku ziołowym z thermomixu

Lista alergenów dla chlebka ziołowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze chlebka ziołowego z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Dodatek ziół w maśle ziołowym wzbogaca danie nie tylko o aromat, ale również składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
387.47
174.36
Białko (g)
9.45
4.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
47.31
21.29
Węglowodany przyswajalne (g)
46.80
21.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
18.26
8.22
Tłuszcze nasycone (g)
9.83
4.42
Tłuszcze nienasycone (g)
8.43
3.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.67
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.58
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
124.05
55.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
1402.40
631.08
Potas (mg)
123.54
55.59
Wapń (mg)
20.52
9.23
Fosfor (mg)
97.86
44.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.26
11.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.61
1.62
Cynk (mg)
1.11
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka ziołowego z thermomixu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chlebka ziołowego z thermomixu

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
7 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 7 g
Mąka pszenna typ 550
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
35 g
3,5 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 35 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
25.50