Chlebek ziołowy
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Bazylia świeża - 5 garści (15 g)
- Natka pietruszki - 8 gałązek (20 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na chlebek ziołowy krok po kroku
W misce zmieszaj pokruszone drożdże z 1 szklanką ciepłej wody, odrobiną cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut.
Do dużej miski wsyp resztę mąki, wlej olej i zaczyn. Dodaj odrobinę soli i wszystko dobrze wymieszaj rękami. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 50 minut.
Do dużej miski włóż masło, pokrojone na mniejsze kawałki, wraz z posiekaną bazylią i natką pietruszki, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połącz wszystko razem przy pomocy miksera.
Ciasto ułóż na blacie i porządnie rozwałkuj, by tworzyło kwadrat. Całą powierzchnię ciasta wysmaruj masłem ziołowym. Z ciasta wytnij długie paski i wszystkie zroluj.
Tortownicę pokryj papierem do pieczenia i ułóż w niej rolki z ciasta, by krańce z masłem były na wierzchu.
Odstaw całość na 15 minut, a po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Gozleme
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat chlebka ziołowego
Chlebek ziołowy to idealny pomysł na pyszną imprezową przekąskę. Prezentuje się niezwykle spektakularnie, dzięki niebanalnej formie pieczenia i układania ciasta. Smakuje wyjątkowo pysznie, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niecodziennych rozwiązań kulinarnych. Dodatek ziół sprawia, że jest niezwykle aromatyczny i ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To przepis, który sprawia, że zwykłe ciasto drożdżowe staje się królem każdej imprezy. Chlebek ziołowy rwany choć wydaje się dość skomplikowany, wcale taki nie jest. Jednak warto pamiętać, by przygotować go wystarczająco wcześnie, gdyż ciasto drożdżowe, które jest jego podstawą potrzebuje dość sporo czasu by rosnąć. Sam proces składania jest niezwykle łatwy, tak że poradzi z nim sobie nawet amator. Wystarczy naprawdę odrobina czasu i cierpliwości, by stworzyć to pięknie prezentujące się danie. Najlepiej jest podawać ten chlebek na dużym talerzu lub paterze. Świetnie smakuje szarpany wprost z całego bochenka. To dobra propozycja na imprezy, gdyż nie tylko pięknie wygląda, ale pozwala również gościom na urywanie dowolnej ilości, która im odpowiada.
Jego nadzienie składa się z masła zmieszanego z ziołami, które sprawiają, że całość jest niezwykle aromatyczna i naprawdę smaczna. Pod wpływem ciepła masło roztapia się i wchodzi w głąb całego ciasta, dzięki czemu chlebek jest odpowiednio miękki i soczysty.
Przepis na chlebek ziołowy jest naprawdę prosty i sprawdzi się dla wszystkich, którzy chcą zaimponować swoim gościom, nie poświęcając zbyt dużo czasu w kuchni. Pozwala w dość szybkim tempie przygotować dodatek, który jest niezwykle sycący, a przy tym pięknie się prezentuje na stole. Ten chlebek jest niezwykle czosnkowy, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy kochają ostre przyprawy. Jego ilość można dowolnie regulować, by całość odpowiadała preferencjom gości.
Chlebek z maslem ziolowym jest tak pyszny, że nikt nie przechodzi obok niego obojętnie. Ten prosty przepis zwykle staje się ulubioną przekąską na grilla, gdyż świetnie pasuje do dań z rusztu. Chlebek drożdżowy świetnie komponuje się także z sałatkami. W tym przepisie można również wykorzystać suche drożdże i ominąć przygotowanie zaczynu.
Alergeny w chlebku ziołowym
Lista alergenów dla chlebka ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze chlebka ziołowego
To zdrowy pomysł na przekąskę, choć nie powinny po niego sięgać osoby z cukrzycą, ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(71g)
Węglowodany
(71g)
Tłuszcze
(71g)
Witaminy
(71g)
Składniki mineralne
(71g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.