Przepis na chlebek odrywany krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek, mielony czosnek, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Do miski wlej 1,5-2 szklanki wody, olej, dodaj cukier, sól i 1,5 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj przygotowany rozczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Wyrośnięte ciasto rozdziel na dwie równe części.

Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi ziołami, przyprawami.

Pierwszą część ciasta drożdżowego rozwałkuj i posmaruj połową masła. To samo zrób z drugą częścią ciasta i masła. Potnij na równe, długie paski o szerokości ok. 4 cm i każdy z nich zwijaj w harmonijkę.

Harmonijki ciasta układaj w formie do pieczenia, zostawiając niewielkie przerwy, aby ciasto mogło wyrosnąć.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st C i piecz ok. 40 minut.

czosnkowy chlebek odrywany
chlebek odrywany
Koszt przygotowania dania
7.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
518 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Chlebek odrywany - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebku odrywanym

Chlebek odrywany to zdecydowanie jedna z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Chrupiące, delikatne pieczywo z czosnkiem i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi, czy przyjaciółmi. Chlebek czosnkowy odrywany jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smak i zapach są poprostu rewelacyjne. Rwany chlebek drożdżowy z masłem czosnkowym i bazylią posmakuje wszystkim i zadowoli nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Pięknie i ciekawie prezentuje się na stole, ale jest tak pyszny, że znika z blachy zanim ktokolwiek zdąży się na niego napatrzeć. Koniecznie poznaj nasz przepis na chlebek ziołowy odrywany, który możesz wykorzystywać na wiele przeróżnych okazji, a efekt nigdy Cię nie zawiedzie. Jego kolejną zaletą jest to, że większość składników potrzebnych do jego przygotowania zapewne masz już w kuchni. potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, masło, mleko, czosnek, natka pietruszki, świeże i suszone zioła oraz oczywiście spora ilość świeżego czosnku. To ile czosnku dodasz do swojego chlebka zależy od tego jakie smaki preferujesz na co dzień, nie bój się eksperymentować! Chlebek czosnkowy szarpany świetnie smakuje z przyprawami takimi jak zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek i/lub rozmaryn. To wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z masła czosnkowego i sera, na przykład mozzarelli lub parmezanu, smakuje poprostu wyśmienicie. Jest bardzo delikatne, maślane i puszyste. Koniecznie podawaj go na ciepło, odrazu po wyjęciu z piekarnika - wtedy jest najlepszy! Jeśli planujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne i uniwersalne przekąski, które posmakują wszystkim gościom, chlebek czosnkowym odrywany jest idealnym pomysłem! Zawsze robi furorę i nie ma osoby, która dałaby radę oprzeć się tej wyjątkowej przekąsce. Czytaj dalej i poznaj nasz super prosty i szybki przepis na ten wyjątkowy, czosnkowy chlebek szarpany, który poprostu nie może się nie udać.

Wartości odżywcze chlebka odrywanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
432.13 kcal
518.56 kcal
Białko
10.93 g
13.12 g

Węglowodany w chlebku odrywanym

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
54.20 g
65.04 g
Węglowodany przyswajalne
53.75 g
64.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
19.46 g
23.36 g
Tłuszcze nasycone
9.13 g
10.96 g
Tłuszcze nienasycone
10.33 g
12.40 g

Witaminy w przepisie na chlebek odrywany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.79 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.40 mg
6.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
147.37 µg (mcg)
176.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chlebek odrywany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
180.20 mg
216.24 mg
Potas
130.92 mg
157.10 mg
Wapń
19.71 mg
23.65 mg
Fosfor
112.15 mg
134.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.54 mg
34.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.20 mg
5.03 mg
Cynk
1.33 mg
1.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.57 mg
0.68 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka odrywanego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku odrywanym

Lista alergenów dla chlebka odrywanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania chlebka odrywanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
800 g
ok. 6 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na chlebek odrywany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób