Chlebek odrywany
- Mąka pszenna typ 500 - ok. 6 szklanek (800 g)
- Drożdże świeże (60 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 8 łyżek (80 ml)
- Masło (150 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na chlebek odrywany krok po kroku
Do miski wlej 1,5-2 szklanki wody, olej, dodaj cukier, sól i 1,5 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj przygotowany rozczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Wyrośnięte ciasto rozdziel na dwie równe części.
Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi ziołami, przyprawami.
Pierwszą część ciasta drożdżowego rozwałkuj i posmaruj połową masła. To samo zrób z drugą częścią ciasta i masła. Potnij na równe, długie paski o szerokości ok. 4 cm i każdy z nich zwijaj w harmonijkę.
Harmonijki ciasta układaj w formie do pieczenia, zostawiając niewielkie przerwy, aby ciasto mogło wyrosnąć.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st C i piecz ok. 40 minut.
Więcej informacji na temat chlebka odrywanego
Chlebek odrywany to zdecydowanie jedna z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Chrupiące, delikatne pieczywo z czosnkiem i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi, czy przyjaciółmi. Chlebek czosnkowy odrywany jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smak i zapach są poprostu rewelacyjne. Rwany chlebek drożdżowy z masłem czosnkowym i bazylią posmakuje wszystkim i zadowoli nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Pięknie i ciekawie prezentuje się na stole, ale jest tak pyszny, że znika z blachy zanim ktokolwiek zdąży się na niego napatrzeć. Koniecznie poznaj nasz przepis na chlebek ziołowy odrywany, który możesz wykorzystywać na wiele przeróżnych okazji, a efekt nigdy Cię nie zawiedzie. Jego kolejną zaletą jest to, że większość składników potrzebnych do jego przygotowania zapewne masz już w kuchni. potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, masło, mleko, czosnek, natka pietruszki, świeże i suszone zioła oraz oczywiście spora ilość świeżego czosnku. To ile czosnku dodasz do swojego chlebka zależy od tego jakie smaki preferujesz na co dzień, nie bój się eksperymentować! Chlebek czosnkowy szarpany świetnie smakuje z przyprawami takimi jak zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek i/lub rozmaryn. To wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z masła czosnkowego i sera, na przykład mozzarelli lub parmezanu, smakuje poprostu wyśmienicie. Jest bardzo delikatne, maślane i puszyste. Koniecznie podawaj go na ciepło, odrazu po wyjęciu z piekarnika - wtedy jest najlepszy! Jeśli planujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne i uniwersalne przekąski, które posmakują wszystkim gościom, chlebek czosnkowym odrywany jest idealnym pomysłem! Zawsze robi furorę i nie ma osoby, która dałaby radę oprzeć się tej wyjątkowej przekąsce. Czytaj dalej i poznaj nasz super prosty i szybki przepis na ten wyjątkowy, czosnkowy chlebek szarpany, który poprostu nie może się nie udać.
Alergeny w chlebku odrywanym
Lista alergenów dla chlebka odrywanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze chlebka odrywanego
Chlebek odrywany ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego w dużych ilościach nie będzie wskazany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.