Chlebek odrywany

Opublikowano: 12.07.2021 r., 15:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
czosnkowy chleb w kawałkach
Chlebek odrywany
Chrupiące, delikatne pieczywo z czosnkiem i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi, czy przyjaciółmi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
518 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - ok. 6 szklanek (800 g)
  • Drożdże świeże (60 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 8 łyżek (80 ml)
  • Masło (150 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek, mielony czosnek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na chlebek odrywany krok po kroku

Do miski wlej 1,5-2 szklanki wody, olej, dodaj cukier, sól i 1,5 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj przygotowany rozczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Wyrośnięte ciasto rozdziel na dwie równe części.

Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi ziołami, przyprawami.

Pierwszą część ciasta drożdżowego rozwałkuj i posmaruj połową masła. To samo zrób z drugą częścią ciasta i masła. Potnij na równe, długie paski o szerokości ok. 4 cm i każdy z nich zwijaj w harmonijkę.

Harmonijki ciasta układaj w formie do pieczenia, zostawiając niewielkie przerwy, aby ciasto mogło wyrosnąć.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st C i piecz ok. 40 minut.

Jak oceniasz przepis na chlebek odrywany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat chlebka odrywanego

Chlebek odrywany to zdecydowanie jedna z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Chrupiące, delikatne pieczywo z czosnkiem i z ziołami smakuje wspaniale i sprawdzi się jako idealna przekąska do grilla, na imprezę, czy wspólną kolację ze znajomymi, czy przyjaciółmi. Chlebek czosnkowy odrywany jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smak i zapach są poprostu rewelacyjne. Rwany chlebek drożdżowy z masłem czosnkowym i bazylią posmakuje wszystkim i zadowoli nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Pięknie i ciekawie prezentuje się na stole, ale jest tak pyszny, że znika z blachy zanim ktokolwiek zdąży się na niego napatrzeć. Koniecznie poznaj nasz przepis na chlebek ziołowy odrywany, który możesz wykorzystywać na wiele przeróżnych okazji, a efekt nigdy Cię nie zawiedzie. Jego kolejną zaletą jest to, że większość składników potrzebnych do jego przygotowania zapewne masz już w kuchni. potrzebne będą drożdże, mąka, cukier, masło, mleko, czosnek, natka pietruszki, świeże i suszone zioła oraz oczywiście spora ilość świeżego czosnku. To ile czosnku dodasz do swojego chlebka zależy od tego jakie smaki preferujesz na co dzień, nie bój się eksperymentować! Chlebek czosnkowy szarpany świetnie smakuje z przyprawami takimi jak zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek i/lub rozmaryn. To wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z masła czosnkowego i sera, na przykład mozzarelli lub parmezanu, smakuje poprostu wyśmienicie. Jest bardzo delikatne, maślane i puszyste. Koniecznie podawaj go na ciepło, odrazu po wyjęciu z piekarnika - wtedy jest najlepszy! Jeśli planujesz imprezę i nie masz pomysłu na pyszne i uniwersalne przekąski, które posmakują wszystkim gościom, chlebek czosnkowym odrywany jest idealnym pomysłem! Zawsze robi furorę i nie ma osoby, która dałaby radę oprzeć się tej wyjątkowej przekąsce. Czytaj dalej i poznaj nasz super prosty i szybki przepis na ten wyjątkowy, czosnkowy chlebek szarpany, który poprostu nie może się nie udać.

Alergeny w chlebku odrywanym

Lista alergenów dla chlebka odrywanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze chlebka odrywanego

na 100g gotowej potrawy

Chlebek odrywany ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego w dużych ilościach nie będzie wskazany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
432.13
518.56
Białko (g)
10.93
13.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
54.20
65.04
Węglowodany przyswajalne (g)
53.75
64.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
19.46
23.36
Tłuszcze nasycone (g)
9.13
10.96
Tłuszcze nienasycone (g)
10.33
12.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.79
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.40
6.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
147.37
176.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
180.20
216.24
Potas (mg)
130.92
157.10
Wapń (mg)
19.71
23.65
Fosfor (mg)
112.15
134.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.54
34.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.20
5.03
Cynk (mg)
1.33
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.57
0.68
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka odrywanego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chlebka odrywanego

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
800 g
ok. 6 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
22.50