Chlebek czosnkowy Thermomix
- Mąka pszenna typ 550 (285 g)
- Mleko 3,2% (60 ml)
- Jogurt naturalny 2% (65 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sól - 2 łyżeczki (10 g)
- Masło - w temperaturze pokojowej (150 g)
- Czosnek - 3 ząbki (21 g)
Przepis na chlebek czosnkowy z thermomixu krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C i nagrzej w nim blachę do pieczenia.
Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj mleko, jogurt, jajko i łyżeczkę soli. Wymieszaj przez 17 sekund / obroty 6.
Następnie wyrabiaj przez 3 minuty / Interwał.
Do małej miseczki włóż ciepłe masło i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na cienkie, okrągłe placuszki o grubości około 2 mm.
Na gorącą blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia a na niego 3-4 placuszki.
Piecz przez 3-4 minuty aż zaczną pojawiać się małe górki.
Gotowe wyciągnij na kratkę i posmaruj masłem czosnkowym, zanim wystygną.
Tak samo upiecz pozostałe placuszki.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat chlebka czosnkowego z thermomixu
Chlebek czosnkowy Thermomix to szybkie pieczywo, które zrobisz w zaledwie pół godziny. To świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dań głównych, szczególnie kuchni indyjskiej.
Przepis na chlebek czosnkowy jest bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy przygotować ciasto na placuszki i masło czosnkowe. Do wykonania ciasta potrzebujesz mąki pszennej, mleka, jogurtu naturalnego, jednego jajka i łyżeczki soli. Wystarczy wszystkie te składniki wymieszać razem w Thermomixie przez kilka sekund, a następnie wyrobić ciasto przez około 3 minuty. Gotowe ciasto podziel na 8 części, a każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placuszki. Teraz wystarczy przełożyć placuszki na blachę, która nagrzała się w piekarniku nastawionym na 250 stopni i włożyć ją na 3-4 minuty do gorącego piekarnika.
Następnie posmaruj je masłem czosnkowym. Aby go wykonać należy wymieszać w miseczce masło w temperaturze pokojowej z rozgniecionymi ząbkami czosnku i łyżeczką soli. Dowolnie możecie dodać do niego świeże lub suszone posiekane zioła. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych listków mięty czy bazylii.
Choć może wydawać się dziwne smarowanie masłem dopiero po upieczeniu, to zabieg ten ma swój cel. W 250 stopniach wystarczy dosłownie chwila by czosnek się skarmelizował, zyskał brązowy kolor i gorzki, niedobry smak. Posmarowanie masłem zaraz po upieczeniu lekko podgrzeje czosnek, co nada mu delikatny smak, ale nie doprowadzi do jego spalenia. To spowoduje, że chlebek będzie naprawdę pyszny. Jeśli boicie się oparzenia, użyjcie szczypców lub kawałka ręcznika papierowego do przytrzymania chlebka.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić chlebek czosnkowy w Thermomixie. Wypiek ten to świetny pomysł na dodatek do dań głównych takich jak aromatyczne sosy z curry, zupy czy do dania z grilla.
Chlebek czosnkowy Thermomix swoim wyglądem i smakiem przypomina chlebki naan- pieczywo wywodzące się z Indii, które tradycyjnie wypiekane jest w glinianych piecach. Te placuszki mają w swoim składzie drożdże i są bardziej puszyste.
Koniecznie wypróbujcie przepis na chlebek czosnkowy z Thermomixa.
Alergeny w chlebku czosnkowym z thermomixu
Lista alergenów dla chlebka czosnkowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chlebka czosnkowego z thermomixu
Domowe wypieki są bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.