Przepis na chlebek czosnkowy z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, praska do czosnku, thermomix

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C i nagrzej w nim blachę do pieczenia.

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj mleko, jogurt, jajko i łyżeczkę soli. Wymieszaj przez 17 sekund / obroty 6.

Następnie wyrabiaj przez 3 minuty / Interwał.

Do małej miseczki włóż ciepłe masło i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.

Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na cienkie, okrągłe placuszki o grubości około 2 mm.

Na gorącą blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia a na niego 3-4 placuszki.

Piecz przez 3-4 minuty aż zaczną pojawiać się małe górki.

Gotowe wyciągnij na kratkę i posmaruj masłem czosnkowym, zanim wystygną.

Tak samo upiecz pozostałe placuszki.

Chlebek czosnkowy Thermomix ułożony w stosik na bawełnianej ściereczce.
Chlebek czosnkowy Thermomix
Koszt przygotowania dania
7.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
213 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Chlebek czosnkowy Thermomix - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebku czosnkowym z Thermomixu

Chlebek czosnkowy Thermomix to szybkie pieczywo, które zrobisz w zaledwie pół godziny. To świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dań głównych, szczególnie kuchni indyjskiej.

Przepis na chlebek czosnkowy jest bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy przygotować ciasto na placuszki i masło czosnkowe. Do wykonania ciasta potrzebujesz mąki pszennej, mleka, jogurtu naturalnego, jednego jajka i łyżeczki soli. Wystarczy wszystkie te składniki wymieszać razem w Thermomixie przez kilka sekund, a następnie wyrobić ciasto przez około 3 minuty. Gotowe ciasto podziel na 8 części, a każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placuszki. Teraz wystarczy przełożyć placuszki na blachę, która nagrzała się w piekarniku nastawionym na 250 stopni i włożyć ją na 3-4 minuty do gorącego piekarnika.

Następnie posmaruj je masłem czosnkowym. Aby go wykonać należy wymieszać w miseczce masło w temperaturze pokojowej z rozgniecionymi ząbkami czosnku i łyżeczką soli. Dowolnie możecie dodać do niego świeże lub suszone posiekane zioła. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżych listków mięty czy bazylii.

Choć może wydawać się dziwne smarowanie masłem dopiero po upieczeniu, to zabieg ten ma swój cel. W 250 stopniach wystarczy dosłownie chwila by czosnek się skarmelizował, zyskał brązowy kolor i gorzki, niedobry smak. Posmarowanie masłem zaraz po upieczeniu lekko podgrzeje czosnek, co nada mu delikatny smak, ale nie doprowadzi do jego spalenia. To spowoduje, że chlebek będzie naprawdę pyszny. Jeśli boicie się oparzenia, użyjcie szczypców lub kawałka ręcznika papierowego do przytrzymania chlebka.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić chlebek czosnkowy w Thermomixie. Wypiek ten to świetny pomysł na dodatek do dań głównych takich jak aromatyczne sosy z curry, zupy czy do dania z grilla.

Chlebek czosnkowy Thermomix swoim wyglądem i smakiem przypomina chlebki naan- pieczywo wywodzące się z Indii, które tradycyjnie wypiekane jest w glinianych piecach. Te placuszki mają w swoim składzie drożdże i są bardziej puszyste.

Koniecznie wypróbujcie przepis na chlebek czosnkowy z Thermomixa.

Wartości odżywcze chlebka czosnkowego z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
355.87 kcal
213.52 kcal
Białko
8.57 g
5.14 g

Węglowodany w chlebku czosnkowym z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
34.37 g
20.62 g
Węglowodany przyswajalne
34.30 g
20.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
20.90 g
12.54 g
Tłuszcze nasycone
14.15 g
8.49 g
Tłuszcze nienasycone
6.69 g
4.01 g

Witaminy w przepisie na chlebek czosnkowy z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.15 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
2.94 mg
1.77 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
68.77 µg (mcg)
41.26 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chlebek czosnkowy z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
633.55 mg
380.13 mg
Potas
100.44 mg
60.27 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
54.11 mg
32.47 mg
Fosfor
91.49 mg
54.89 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
19.27 mg
11.56 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
2.66 mg
1.60 mg
Cynk
0.68 mg
0.41 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka czosnkowego z Thermomixu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku czosnkowym z Thermomixu

Lista alergenów dla chlebka czosnkowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Jogurt naturalny 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chlebka czosnkowego z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
285 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 285 g
Mleko 3,2%
60 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Jogurt naturalny 2%
65 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 65 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Masło
150 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Czosnek
21 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 21 g
Koszt składników
21.80
Jak oceniasz przepis na chlebek czosnkowy z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób