Chlebek czosnkowy
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na chlebek czosnkowy krok po kroku
Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zaczyn drożdżowy.
Wymieszaj i wbij jajka.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
W misce umieść masło.
Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw solą i dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.
Wymieszaj składniki dokładnie.
Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek grubości 3-4 cm.
Posmaruj całe ciasto masłem.
Zwiń w rulon i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30-35 minut.
Chlebek wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.
-
Chlebek ziołowy
-
Lahmacun na drożdżach
-
Pizza margherita
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat chlebka czosnkowego
Chlebek czosnkowy to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wypiek dla całej rodziny. Chlebek pieczony w piekarniku jest lekko chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Chlebek podać można jako przekąskę lub dodatek do posiłku. Przepis na chlebek czosnkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia wypieku w domu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, masło, czosnek, jajka, natka pietruszki, koper.
Jak zrobić chlebek czosnkowy? Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj i wbij jajka. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przygotuj masło czosnkowe. Ciepłe masło umieść w misce. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i dodaj posiekany koper i natkę pietruszki. Wymieszaj składniki dokładnie. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek grubości 3-4 cm. Posmaruj całe ciasto masłem. Zwiń w rulon i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Chlebek wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszny chlebek to najlepszy dodatek do wielu dań. Chlebek drożdżowy jest bardzo smaczny i mięciutki. Domowy chlebek ma znacznie lepszy skład niż produkty kupione w dyskontach wielkopowierzchniowych. Sprawdzony przepis można modyfikować, dodając do niego inne zioła i przyprawy. Chlebek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość.
Alergeny w chlebku czosnkowym
Lista alergenów dla chlebka czosnkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chlebka czosnkowego
Chlebek czosnkowy to doskonała propozycja na samczy dodatek do śniadania lub kolacji. Chlebek stanowi doskonałe źródło węglowodanów. Dodatek świeżych ziół wzbogaca chlebek w wiele substancji odżywczych.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.