Chlebek bananowy z czekoladą
- Jajko (4 szt.)
- Banan - 4 szt średnich bananów (480 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 3 łyżki (60 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szkl (325 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Czekolada gorzka - 0,5 tabliczki (50 g)
Przepis na chlebek bananowy z czekoladą krok po kroku
3 banany zblenduj w dużej misce . 1 banana zostaw do dekoracji ciasta.
W kolejnej misce ubij jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
W małym rondelku rozpuść masło i ubij z jajkami. Do masy jajecznej dodaj rozdrobnione banany.
Do miski z masą bananową dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łyżką nałóż do środka masła orzechowego i wymieszaj.
Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy bananowej, wymieszaj wszystkie składniki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę. Na wierzchu udekoruj ciasto przeciętym na pół bananem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Całość posyp cukrem pudrem.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat chlebka bananowego z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą to przepyszny i sycący pomysł na deser, który sprawdzi się również jako podwieczorek, czy drugie śniadanie. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy z czekoladą. Ten deser coraz bardziej zyskuje na popularności ze względu na wspaniały smak i prostotę wykonania.
Chlebek bananowo czekoladowy jest idealną przekąską dla zabieganych osób. Można zjadać go towarzystwie dżemu, serka, czy bez żadnych dodatków. Smakuje przepysznie w każdym wydaniu. Ma sporą grupę fanów ze względu na jego specyficzny słodko karmelowy smak. W połączeniu z deserową czekoladą ciężko mu się oprzeć.
Przepis na chlebek bananowy z czekoladą jest naprawdę bardzo łatwy. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i poczekać, aż ciasto się upiecze. Tylko tyle wystarczy, by cieszyć się wspaniałym smakiem tego wybornego wypieku. Chlebek bananowy z tego przepisu zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Choć ta potrawa wydaje się niezwykle banalna, to w jej prostocie tkwi prawdziwa siła. Połączenie słodkich bananów i gorzkiej czekolady w ciepłym cieście robi piorunujące wrażenie, dlatego tak ciężko pozostać wobec niego obojętnym.
To ciasto ma bardzo zdrowe podstawy. Jego bazą są banany, które oprócz wspaniałego smaku i słodyczy dodają całości także ogromnej ilości antyoksydantów. Zawierają też duże ilości potasu i magnezu, pierwiastków które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mięśni szkieletowych. Gorzka czekolada jest źródłem polifenoli, chroniących organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także przed powstawaniem nowotworów. Natomiast masło orzechowe odpowiada za wspaniały karmelowy smak, a także odpowiednią ilość białka w tym deserze.
To ciasto ze względu na proste i świeże składniki jest naprawdę zdrowe. Można jednak uczynić je jeszcze bardziej fit, wystarczy zamienić cukier na inny słodzik, który będzie miał mniej kalorii np. ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu zmniejszy się również indeks glikemiczny tego wypieku.
Alergeny w chlebku bananowym z czekoladą
Lista alergenów dla chlebka bananowego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze chlebka bananowego z czekoladą
Energia i białka
(142g)
Węglowodany
(142g)
Tłuszcze
(142g)
Witaminy
(142g)
Składniki mineralne
(142g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.