Chlebek bananowy fit
- Banan - 5 sztuk (1000 g)
- Jajko - 3 sztuki (3 szt.)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20 ml (20 ml)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 2,5 szklanki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na chlebek bananowy fit krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Banana rozgnieć widelcem.
Oddziel żółtka od białek.
Rozgniecione banany wymieszaj z żółtkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.
Delikanie wymieszaj i dopraw cynamonem.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. godziny.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat chlebka bananowego fit
Chlebek bananowy fit to świetna propozycja ciasta lub poprostu dania na słodko, dla wszystkich osób odchudzających się oraz dbających o swoje zdrowie. Ten chlebek jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Co więcej, nie psuje się i nie czerstwieje zbyt szybko, dzięki czemu można cieszyć się nim i wykorzystywać przez kilka kolejnych dni. Dietetyczny chlebek bananowy możesz zjeść na pierwsze lub drugie śniadanie, jako deser, podwieczorek, coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty, a także jako lekką kolację. Jak widzisz, możliwości jest naprawdę dużo. Przedstawiamy najprostszy przepis na fit chlebek bananowy bez cukru, który z pewnością zadowoli niejedno podniebienie i stanie się stałym elementem w Twojej kuchni.
Jak zrobić chleb bananowy? Do jego przygotowania potrzebujesz oczywiście bananów (najlepiej dojrzałych), jajek, mąki pełnoziarnistej owsianej, ksylitolu lub erytrytolu oraz proszku do pieczenia lub sody kuchennej. Jak widzisz jest to chlebek bananowy bez masła, ani żadnego dodatku tłuszczu czy jakiegokolwiek cukru, dlatego jest on niskokaloryczny. Tak naprawdę możesz pominąć również dodatek słodzika, naturalna słodycz dojrzałych bananów może okazać się dla Ciebie w pełni wystarczająca. Całość przygotowania jest bardzo prosta. Banany należy rozgnieść widelcem, wymieszać z żółtkami jajek, mąką, słodzikiem, środkiem spulchniającym i ubitą pianą z białej, przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się smakiem tego pysznego i zdrowego chlebka bananowego. Podczas przygotowania do ciasta możesz dodać cynamonu, aby podkręcić smak chlebka, lub dodać odrobinę drobno posiekanych orzechów, maku, czy nasion siemienia lnianego.
Chlebek bananowy idealnie smakuje ze świeżymi owocami lub naturalnym, niesłodzonym dżemem. Możesz podawać go także z masłem orzechowym naturalnym, pamiętaj jednak że jest to bardzo kaloryczny dodatek, więc uważaj, aby nie dodać go zbyt dużo.
Alergeny w chlebku bananowym fit
Lista alergenów dla chlebka bananowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze chlebka bananowego fit
Chlebek bananowy fit to dobry pomysł na deser dla osób na dietach redukcyjnych, a także dla dzieci, którym warto ograniczać wszelkie słodycze. Ze względu na wykorzystanie tłuszczu roślinnego zamiast masła oraz mąki pełnoziarnistej, zamiast zwykłej "białej" z przepisu może skorzystać również większość osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, a także dobrze kontrolowaną cukrzycą.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.