Chlebek bananowy bezglutenowy
- Olej rzepakowy - 40 ml (40 ml)
- Banan - 5 sztuk (1000 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Jajko - 3 sztuki (3 szt.)
- Mąka kukurydziana - 1,5 szklanki (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 łyżek (50 g)
Przepis na chlebek bananowy bezglutenowy krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Banana rozgnieć widelcem.
Oddziel żółtka od białek.
Rozgniecione banany wymieszaj z żółtkami, olejem, mąką, skrobią i sodą kuchenną bezglutenową.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.
Delikanie wymieszaj i dopraw cynamonem.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. godziny.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat chlebka bananowego bezglutenowego
Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja ciasta i odmiana tradycyjnego chlebka bananowego dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych (na przykład chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu) lub poprostu chęci urozmaicenia swojej diety szukają ciekawej alternatywy. Prosty przepis na chlebek bananowy bezglutenowy jest równie łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu co wersja tradycyjna. Jest równie zdrowy i niskokaloryczny, nie psuje się i nie czerstwieje zbyt szybko, dzięki czemu można cieszyć się nim i wykorzystywać przez kilka kolejnych dni. Zasadniczą różnicą jest to, że chlebek bananowy bezglutenowy przygotowuje się bez mąki pszennej, która jest głównym, ale również jednym źródłem glutenu w tym daniu. Mąkę pszenną wystarczy więc zamienić na inną, naturalnie bezglutenową. I tak, możemy przygotować chlebek bananowy z mąki jaglanej, migdałowej, ryżowej, czy owsianek, certyfikowanej i wyraźnie oznaczonej jako bezglutenowa. Można przygotować też wegański bezglutenowy chleb bananowy, co dodatkowo wymaga wyeliminowania z przepisu jajek i zastąpienia ich innym składnikiem o podobnych właściwościach teksturotwórczych. Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie, deser, podwieczorek, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także sprawdzi się jako lekka kolacja. Jak widać, możliwości jego wykorzystania jest naprawdę dużo.
Jak zrobić chlebek bananowy bezglutenowy? Potrzebne będą banany (najlepiej dojrzałych), jajka, mąką, ksylitol lub erytrytol oraz soda kuchenna. Banany wystarczy rozgnieść widelcem, wymieszać z żółtkami jajek, mąką, słodzikiem, środkiem spulchniajacym i ubitą pianą z białej, przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. To wszystko co trzeba zrobić aby cieszyć się smakiem tego bezglutenowego chlebka bananowego.
Chlebek bananowy świetnie komponuje się ze świeżymi owocami lub naturalnym, niesłodzonym dżemem. Można podawać go także z naturalnym masłem orzechowym.
Alergeny w chlebku bananowym bezglutenowym
Lista alergenów dla chlebka bananowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chlebka bananowego bezglutenowego
Chlebek bananowy bezglutenowych to dobry pomysł na deser dla osób na dietach redukcyjnych, a także dla dzieci, którym warto ograniczać wszelkie słodycze. Ze względu na wykorzystanie tłuszczu roślinnego zamiast masła oraz mąki pełnoziarnistej, zamiast zwykłej "białej" z przepisu może skorzystać również większość osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, a także dobrze kontrolowaną cukrzycą. Jest bezpieczny dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu oraz wszystkich którzy powinni ograniczyć gluten (np. na diecie lowFodmap)
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.