Chleb żytni ze słonecznikiem

Opublikowano: 04.09.2023 r., 14:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb żytni ze słonecznikiem podany na desce do krojenia.
Chleb żytni ze słonecznikiem
Chleb żytni ze słonecznikiem to doskonała propozycja na pyszne, domowe pieczywo, które świetnie sprawdzi się jako składnik kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb żytni.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
1442 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Słonecznik nasiona łuskane (100 g)
  • Zakwas żytni - aktywowany (100 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 (275 g)
  • Sól - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (275 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, duża miska, miska, blaszka keksowa

Przepis na chleb żytni ze słonecznikiem krok po kroku

Ziarna słonecznika podpraż na rozgrzanej patelni.

Następnie nasiona słonecznika przełóż do miski i zalej bardzo zimną wodą. Słonecznik pozostaw w wodzie na co najmniej godzinę.

Blaszkę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i odstaw.

W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól.

Następnie do mąki dodaj zakwas oraz 520 gram wody. Ciasto wyrabiaj do momentu połączenia się składników (nie dłużej).

Nasiona słonecznika odsącz na sicie, dodaj je do ciasta na chleb i ponownie wymieszaj.

Ciasto na chleb przełóż do keksówki i wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy dłoni zwilżonych w wodzie.

Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż całkowicie wypełni blaszkę.

Chleb przed pieczeniem skrop chłodną wodą.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut (najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół).

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia na kratce.

Jak oceniasz przepis na chleb żytni ze słonecznikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,6% osób

Więcej informacji na temat chleba żytniego ze słonecznikiem

Chleb żytni ze słonecznikiem to doskonały pomysł na pieczywo. Domowy chleb na zakwasie świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania smacznych kanapek, które warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na chleb żytni ze słonecznikiem jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania domowego chleba potrzebne będą następujące produkty spożywcze: nasiona słonecznika, aktywowany zakwas żytni, mąka żytnia typ 2000, sól, mąka pszenna typ 1850 oraz masło.

A jak zrobić chleb żytni ze słonecznikiem? Ziarna słonecznika podpraż na rozgrzanej patelni. Następnie nasiona słonecznika przełóż do miski i zalej bardzo zimną wodą. Słonecznik pozostaw w wodzie na co najmniej godzinę. Blaszkę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i odstaw. W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól. Następnie do mąki dodaj zakwas oraz 520 gram wody. Ciasto wyrabiaj do momentu połączenia się składników (nie dłużej). Nasiona słonecznika odsącz na sicie, dodaj je do ciasta na chleb i ponownie wymieszaj. Ciasto na chleb przełóż do keksówki i wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy dłoni zwilżonych w wodzie. Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż całkowicie wypełni blaszkę. Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut.

Zakwas do chleba to mieszanina wody oraz mąki. Składniki do przygotowania zakwasu są dostępne w większości sklepów spożywczych. W dobrze przygotowanym zakwasie występuje kilkadziesiąt drożdży oraz bakterii. Najważniejsze w zakwasie są bakterie, które produkują kwas mlekowy oraz kwas octowym.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec najlepszy chleb żytni ze słonecznikiem. Smaczny, domowy chleb świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania kanapek. Można podać go również jako dodatek do obiadu, np. bigosu. Produkty niezbędne do przygotowania domowego pieczywa dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Chleb możesz wykonać również z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego w proszku.

Alergeny w chlebie żytnim ze słonecznikiem

Lista alergenów dla chleba żytniego ze słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas żytni
    • Mąka żytnia typ 2000
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze chleba żytniego ze słonecznikiem

na 100g gotowej potrawy

Chleb żytni ze słonecznikiem to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Chleb warto wykorzystać do przygotowania śniadania lub kolacji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
374.66
1442.46
Białko (g)
14.76
56.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
58.77
226.27
Węglowodany przyswajalne (g)
45.20
174.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
13.57
52.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
10.76
41.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
15.80
Tłuszcze nienasycone (g)
6.65
25.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina B6 (mg)
0.42
1.64
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
1.86
Ryboflawina (mg)
0.22
0.84
Niacyna (mg)
5.09
19.59
Foliany (µg (mcg))
54.92
211.43
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
308.90
1189.25
Potas (mg)
242.51
933.66
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.03
184.92
Fosfor (mg)
387.75
1492.83
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Magnez (mg)
147.03
566.05
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.19
16.14
Cynk (mg)
3.59
13.81
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.59
2.28
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Mangan (mg)
3.67
14.11
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba żytniego ze słonecznikiem 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba żytniego ze słonecznikiem

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Zakwas żytni
100 g
aktywowany
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 100 g
Mąka żytnia typ 2000
275 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 275 g
Sól
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mąka pszenna typ 1850
275 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 275 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
44.00