Chleb żytni ze słonecznikiem
- Słonecznik nasiona łuskane (100 g)
- Zakwas żytni - aktywowany (100 g)
- Mąka żytnia typ 2000 (275 g)
- Sól - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (275 g)
- Masło (20 g)
Przepis na chleb żytni ze słonecznikiem krok po kroku
Ziarna słonecznika podpraż na rozgrzanej patelni.
Następnie nasiona słonecznika przełóż do miski i zalej bardzo zimną wodą. Słonecznik pozostaw w wodzie na co najmniej godzinę.
Blaszkę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i odstaw.
W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól.
Następnie do mąki dodaj zakwas oraz 520 gram wody. Ciasto wyrabiaj do momentu połączenia się składników (nie dłużej).
Nasiona słonecznika odsącz na sicie, dodaj je do ciasta na chleb i ponownie wymieszaj.
Ciasto na chleb przełóż do keksówki i wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy dłoni zwilżonych w wodzie.
Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż całkowicie wypełni blaszkę.
Chleb przed pieczeniem skrop chłodną wodą.
Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut (najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół).
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia na kratce.
- Pasta z awokado
- Sałatka na grilla
- Filet z kurczaka
- Pasztet z królika
- Kapusta wigilijna
- Ceviche
- Kotlety z soczewicy
- Dorsz pieczony
- Bataty z piekarnika
- Pałki z kurczaka
- Pieczone buraki
- Ryba z piekarnika
- Sałatka z pomidorów
- Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
- Sałatka z kurczakiem i mango
- Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Koktajl sirt
- Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
- Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat chleba żytniego ze słonecznikiem
Chleb żytni ze słonecznikiem to doskonały pomysł na pieczywo. Domowy chleb na zakwasie świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania smacznych kanapek, które warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na chleb żytni ze słonecznikiem jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania domowego chleba potrzebne będą następujące produkty spożywcze: nasiona słonecznika, aktywowany zakwas żytni, mąka żytnia typ 2000, sól, mąka pszenna typ 1850 oraz masło.
A jak zrobić chleb żytni ze słonecznikiem? Ziarna słonecznika podpraż na rozgrzanej patelni. Następnie nasiona słonecznika przełóż do miski i zalej bardzo zimną wodą. Słonecznik pozostaw w wodzie na co najmniej godzinę. Blaszkę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i odstaw. W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól. Następnie do mąki dodaj zakwas oraz 520 gram wody. Ciasto wyrabiaj do momentu połączenia się składników (nie dłużej). Nasiona słonecznika odsącz na sicie, dodaj je do ciasta na chleb i ponownie wymieszaj. Ciasto na chleb przełóż do keksówki i wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy dłoni zwilżonych w wodzie. Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż całkowicie wypełni blaszkę. Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut.
Zakwas do chleba to mieszanina wody oraz mąki. Składniki do przygotowania zakwasu są dostępne w większości sklepów spożywczych. W dobrze przygotowanym zakwasie występuje kilkadziesiąt drożdży oraz bakterii. Najważniejsze w zakwasie są bakterie, które produkują kwas mlekowy oraz kwas octowym.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec najlepszy chleb żytni ze słonecznikiem. Smaczny, domowy chleb świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania kanapek. Można podać go również jako dodatek do obiadu, np. bigosu. Produkty niezbędne do przygotowania domowego pieczywa dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Chleb możesz wykonać również z wykorzystaniem zakwasu chlebowego żytniego w proszku.
Alergeny w chlebie żytnim ze słonecznikiem
Lista alergenów dla chleba żytniego ze słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
- Mąka żytnia typ 2000
- Mąka pszenna typ 1850
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze chleba żytniego ze słonecznikiem
Chleb żytni ze słonecznikiem to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Chleb warto wykorzystać do przygotowania śniadania lub kolacji.
Energia i białka
(385g)
Węglowodany
(385g)
Tłuszcze
(385g)
Witaminy
(385g)
Składniki mineralne
(385g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.