Przepis na chleb żytni pełnoziarnisty krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka keksowa

Drożdże rozprowadź dokładnie w 300 ml ciepłej wodzy z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jedno jajko i zaczyn drożdżowy.

Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut.

Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Chleb żytni pełnoziarnisty pokrojony na kawałki podany na drewnianej desce do krojenia.
Chleb żytni pełnoziarnisty
Koszt przygotowania dania
4.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
286 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Chleb żytni pełnoziarnisty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie żytnim pełnoziarnistym

Chleb żytni pełnoziarnisty to świetny pomysł na zdrowy domowy chleb, który możesz podać na śniadanie lub inny posiłek w ciągu dnia. Chleb na drożdżach nie utrzymuje świeżości tak długo, jak chleby na zakwasie, pamiętaj o tym, piekąc chleb. Przepis na chleb żytni pełnoziarnisty jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia domowego chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia razowa, drożdże, cukier, sól, nasiona słonecznika, jajko.

Jak zrobić żytni chleb pełnoziarnisty? Drożdże rozprowadź dokładnie w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut. Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Mąka żytnia chlebowa dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Mąka pełnoziarnista jest zdrowsza niż oczyszczone białe mąki. Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując wiesz już jak upiec dobry chleb żytni. Ciasto na chleb możesz przygotować dzień wcześniej i przechować je w lodówce przez noc. Zdrowy chleb jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Chleb możesz wzbogacić także pestkami dyni lub orzechami włoskimi zamiast nasion słonecznika. Wybierając mąkę w sklepie, zwróć uwagę na jej jakość, nie tylko na niską cenę.

Wartości odżywcze chleba żytniego pełnoziarnistego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
14.54 g
14.54 g

Węglowodany w chlebie żytnim pełnoziarnistym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
56.58 g
56.58 g
Węglowodany przyswajalne
37.76 g
37.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
18.83 g
18.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.18 g
3.18 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
1.30 g
Tłuszcze nienasycone
1.88 g
1.88 g
Tłuszcze jednonasycone
0.80 g
0.80 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
1.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
52.46 mg
52.46 mg

Witaminy w przepisie na chleb żytni pełnoziarnisty

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
23.33 µg (mcg)
23.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.39 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.15 mg
Retinol
22.56 µg (mcg)
22.56 µg (mcg)
Tiamina
0.37 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.33 mg
Niacyna
4.08 mg
4.08 mg
Foliany
82.33 µg (mcg)
82.33 µg (mcg)
Beta karoten
5.38 µg (mcg)
5.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb żytni pełnoziarnisty

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
23.51 mg
23.51 mg
Potas
112.65 mg
112.65 mg
Wapń
37.60 mg
37.60 mg
Fosfor
433.31 mg
433.31 mg
Magnez
127.33 mg
127.33 mg
Żelazo
4.28 mg
4.28 mg
Cynk
4.70 mg
4.70 mg
Miedź
0.45 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba żytniego pełnoziarnistego 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie żytnim pełnoziarnistym

Lista alergenów dla chleba żytniego pełnoziarnistego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chleba żytniego pełnoziarnistego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
600 g
3 szklanki
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na chleb żytni pełnoziarnisty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób