Przepis na chleb żytni na maślance krok po kroku
- Mąka żytnia typ 2000 600 g 2 szklanki
- Drożdże świeże 40 g
- Maślanka 3% 230 g 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
W 70 ml ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę żytnią, dodaj maślankę, zaczyn drożdżowy, sól, pomidory suszone.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Gotowe ciasto umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj nim wierzch chleba.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Często zadawane pytania
-
Pancakes
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Ciasto naleśnikowe
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Chleb żytni na maślance - cechy przepisu
Więcej o chlebie żytnim na maślance
Chleb żytni na maślance to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb razowy świetnie sprawdzi się do kanapek przygotowywanych do szkoły lub pracy. Przepis na chleb żytni na maślance jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. do zrobienia tego pysznego pieczywa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia razowa, drożdże, cukier, maślanka, jajka, sól, suszone pomidory z chilli.
Jak zrobić chleb żytni na maślance? W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, dodaj cukier i odstaw na 15 minut. Do miski przesiej mąkę żytnią, dodaj maślankę, zaczyn drożdżowy, sól, pomidory suszone. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj nim wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Maślanka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Powstaje podczas produkcji masła. Maślanka ma bardziej delikatny smak od kefiru, który fermentuje pod wpływem bakterii. Maślanka jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także kwas mlekowy, który jest naturalnym probiotykiem. Wspomaga pracę jelit. Probiotyczne bakterie są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mąka żytnia razowa to rodzaj mąki wytwarzanej z żyta. Razowa mąka jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Błonnik ma także swój udział w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Mąka żytnia jest doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin. Zawiera dużą ilość witamin z grupy B oraz witaminę E. Jest także świetnym źródłem cynku, żelaza i wapnia.
Podsumowując pyszny chleb pełnoziarnisty sprawdzi się na niedzielne śniadanie. Wiesz już, jak upiec i ile czasu piec chleb, nie musisz się więc obawiać, bo sam proces przygotowania nie jest skomplikowany. Chleb na bazie drożdży przygotowuje się znacznie szybciej niż ten na zakwasie. Chleb pieczony w piekarniku to domowy sposób na chleb.
Wartości odżywcze chleba żytniego na maślance
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w chlebie żytnim na maślance
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na chleb żytni na maślance
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb żytni na maślance
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie żytnim na maślance
Lista alergenów dla chleba żytniego na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko