Przepis na chleb żytni na drożdżach krok po kroku
- Mąka żytnia typ 2000 600 g 3 szklanki
- Drożdże świeże 40 g
- Jajko 2 szt.
- Słonecznik nasiona łuskane 100 g
Drożdże rozprowadź dokładnie w 250 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut.
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jajko i zaczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut.
Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Chleb żytni na drożdżach - cechy przepisu
Więcej o chlebie żytnim na drożdżach
Chleb żytni na drożdżach to bardzo dobra propozycja na pyszny bochenek pieczony w domowym zaciszu. Chleb zrobiony w domu można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce ciasto. Następnie upiec bezpośrednio na śniadanie, aby chleb był ciepły. Chleb na drożdżach nie zachowuje świeżości zbyt długo, najlepiej spożyć go w maksymalnie dwa dni. Przepis na chleb żytni na drożdżach jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia domowego chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, drożdże, cukier, sól, nasiona słonecznika, jajko.
Jak zrobić chleb żytni na drożdżach? Drożdże rozprowadź dokładnie w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut. Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Mąka żytnia chlebowa dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Mąka pełnoziarnista jest zdrowsza niż oczyszczone białe mąki. Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Podsumowując prosty przepis pozwoli przygotować wyborne pieczywo. Składniki na chleb są ogólnodostępne w każdym sklepie. Możesz wykorzystać także mąkę ekologiczną, która nie zawiera szkodliwych substancji używanych do oprysku zbóż. Chleb z mąki żytniej ma bardziej zwartą konsystencję. Pieczony w piekarniku domowy chleb jest najlepszy na kanapki dla dzieci. Z czerstwego pieczywa przygotujesz grzanki lub tosty francuskie.
Wartości odżywcze chleba żytniego na drożdżach
Energia i białka
(135g)
Węglowodany w chlebie żytnim na drożdżach
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy w przepisie na chleb żytni na drożdżach
(135g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb żytni na drożdżach
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie żytnim na drożdżach
Lista alergenów dla chleba żytniego na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko