Chleb żytni na drożdżach

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb żytni na drożdżach ułożony na drewnianej podkładce.
Chleb żytni na drożdżach
Chleb żytni na drożdżach to wspaniała propozycja na pyszny domowy wypiek. Chleb na bazie drożdży jest prosty do zrobienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chrupiący drożdżowy chleb.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
434 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Słonecznik nasiona łuskane (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chleb żytni na drożdżach krok po kroku

Drożdże rozprowadź dokładnie w 250 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut.

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jajko i zaczyn drożdżowy.

Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut.

Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb żytni na drożdżach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat chleba żytniego na drożdżach

Chleb żytni na drożdżach to bardzo dobra propozycja na pyszny bochenek pieczony w domowym zaciszu. Chleb zrobiony w domu można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce ciasto. Następnie upiec bezpośrednio na śniadanie, aby chleb był ciepły. Chleb na drożdżach nie zachowuje świeżości zbyt długo, najlepiej spożyć go w maksymalnie dwa dni. Przepis na chleb żytni na drożdżach jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia domowego chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, drożdże, cukier, sól, nasiona słonecznika, jajko.

Jak zrobić chleb żytni na drożdżach? Drożdże rozprowadź dokładnie w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut. Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Mąka żytnia chlebowa dostępna jest w sklepach ze zdrową żywnością. Mąka pełnoziarnista jest zdrowsza niż oczyszczone białe mąki. Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując prosty przepis pozwoli przygotować wyborne pieczywo. Składniki na chleb są ogólnodostępne w każdym sklepie. Możesz wykorzystać także mąkę ekologiczną, która nie zawiera szkodliwych substancji używanych do oprysku zbóż. Chleb z mąki żytniej ma bardziej zwartą konsystencję. Pieczony w piekarniku domowy chleb jest najlepszy na kanapki dla dzieci. Z czerstwego pieczywa przygotujesz grzanki lub tosty francuskie.

Alergeny w chlebie żytnim na drożdżach

Lista alergenów dla chleba żytniego na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chleba żytniego na drożdżach

na 100g gotowej potrawy

Chleb żytni na drożdżach to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Chleb zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Chleb jest nisko kaloryczny i nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
321.56
434.11
Białko (g)
15.69
21.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
51.72
69.82
Węglowodany przyswajalne (g)
33.53
45.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
18.19
24.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
8.95
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
3.16
Tłuszcze nienasycone (g)
6.60
8.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.90
3.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.71
5.00
Cholesterol (mg)
48.14
64.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
21.76
29.38
Witamina B6 (mg)
0.51
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.16
Witamina C (mg)
0.17
0.23
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.35
Witamina E (mg)
0.14
0.18
Retinol (µg (mcg))
20.71
27.95
Tiamina (mg)
0.49
0.67
Ryboflawina (mg)
0.33
0.45
Niacyna (mg)
4.58
6.19
Foliany (µg (mcg))
93.02
125.58
Beta karoten (µg (mcg))
8.47
11.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
22.26
30.05
Potas (mg)
172.14
232.39
Wapń (mg)
43.44
58.64
Fosfor (mg)
471.32
636.28
Magnez (mg)
154.61
208.73
Żelazo (mg)
4.51
6.08
Cynk (mg)
4.78
6.46
Miedź (mg)
0.62
0.84
Mangan (mg)
4.52
6.10
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba żytniego na drożdżach 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba żytniego na drożdżach

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
600 g
3 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 600 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
14.00