Chleb ze słonecznikiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 9:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb ze słonecznikiem i mleko
Chleb ze słonecznikiem
Chleb ze słonecznikiem to doskonały przepis na tradycyjny wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jest smaczny, a przy tym bardzo zdrowy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
222 kcal
Kcal w porcji
57 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 (200 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (250 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Cukier (5 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, czajnik, miseczka

Przepis na chleb ze słonecznikiem krok po kroku

Do miseczki wlej 1 szklankę ciepłej wody. Dodaj rozkruszone drożdże i szczyptę cukru. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę i sól, wlej olej i dodawaj małymi porcjami zaczyn. Wszystko wymieszaj dokładnie, by powstała zwarta masa.

Do masy dodaj nasiona słonecznika.

Ciasto wyrób rękami przez 5 minut, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb ze słonecznikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób

Więcej informacji na temat chleba ze słonecznikiem

Chleb ze słonecznikiem to doskonały przepis na tradycyjny wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jest smaczny, a przy tym bardzo zdrowy. Pieczywo jest podstawą diety wielu osób. To domowe ma to do siebie, że smakuje najlepiej, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepłe. Ma chrupiącą i twardą skórkę i niesamowicie delikatny miękisz. Dzięki temu świetnie sprawdzi się do kanapek i nie tylko. To wspaniały dodatek do wielu dań, który sprawia, że wszystko jest jeszcze lepsze.

Przepis na chleb ze słonecznikiem jest prosty, a przy okazji niezwykle smaczny. To wariacja na temat tradycyjnego pieczywa z dodatkiem nasion słonecznika, które wzbogacają całość o zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Choć całość może się wydawać trudna czy czasochłonna, wcale tak nie jest. To danie, które zabiera mało czasu, a do jego wykonania nie są potrzebne specjalne umiejętności. To zdecydowanie najlepszy, a przy tym najłatwiejszy sposób na pieczywo. Można do niego użyć zarówno mąki pszennej, jak i żytniej lub nawet je połączyć. Dzięki mieszaniu mąk jest korzystniejszy dla zdrowia. Zawiera więcej błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jest też świetnym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb ze słonecznikiem, który nie jest zbyt pracochłonny czy skomplikowany, to ta receptura na pewno idealnie się sprawdzi. Dzięki niej możesz przygotować chleb bardzo chrupiący, z miękkim środkiem, który zachwyci każdego, kto choć raz go spróbuje. To pomysł na pieczywo idealne. Choć robiony w domu, smakuje jak z najlepszej piekarni. Ma puszysty miękisz, który świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju pastami kanapkowymi, twarogiem czy wędlinami. To świetna alternatywa dla wszystkich produktów sklepowych, które nie tylko są bardziej kaloryczne i ciężkostrawne, ale zawierają również więcej konserwantów. Ten domowy chleb zawiera tylko kilka prostych składników i można go zrobić w naprawdę łatwy sposób. To idealny wybór dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie.

To dobry wypiek dla każdego, kto szuka receptury na pyszny, ale prosty domowy chleb, który ma dobry skład. Pieczywo jest bardzo bogate w ziarna, dzięki czemu smakuje obłędnie.

Alergeny w chlebie ze słonecznikiem

Lista alergenów dla chleba ze słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze chleba ze słonecznikiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do kanapek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kcal)
390.86
222.79
Białko (g)
13.44
7.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany (g)
60.01
34.21
Węglowodany przyswajalne (g)
49.32
28.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.69
6.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz (g)
12.37
7.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
9.74
5.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.04
3.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.71
2.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina A (µg (mcg))
0.67
0.38
Witamina B6 (mg)
0.33
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.15
0.09
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.76
0.44
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.70
0.40
Ryboflawina (mg)
0.39
0.22
Niacyna (mg)
6.17
3.52
Foliany (µg (mcg))
144.55
82.39
Beta karoten (µg (mcg))
6.11
3.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód (mg)
3.73
2.12
Potas (mg)
159.22
90.76
Wapń (mg)
28.75
16.39
Fosfor (mg)
301.54
171.88
Magnez (mg)
103.63
59.07
Żelazo (mg)
4.41
2.52
Cynk (mg)
3.04
1.74
Miedź (mg)
0.47
0.27
Mangan (mg)
2.71
1.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba ze słonecznikiem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba ze słonecznikiem

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
200 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Mąka pszenna typ 750
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Słonecznik nasiona łuskane
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
33.50