Chleb z płatków owsianych
- Płatki owsiane (250 g)
- Siemię lniane (całe) (50 g)
- Nasiona słonecznika (70 g)
- Pestki dyni (90 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (500 ml)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (8 g)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
- Orzechy laskowe (90 g)
Przepis na chleb z płatków owsianych krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki z łyżeczką soli i łyżką czarnuszki.
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
Blachę do pieczenia posmaruj delikatnie oliwą i włóż do niej ciasto.
Piecz chleb w 200 C przez 50 minut.
Więcej informacji na temat chleba z płatków owsianych
Chleb z płatków owsianych nie zawiera mąki, drożdży, ani jaj. Przepis na chleb z płatków owsianych składa się jedynie z jogurtu, sody oczyszczonej, płatków owsianych, odrobiny miodu i soli oraz ulubionych nasion i pestek. Ten prosty przepis przygotujesz w zaledwie 10 minut. Bardziej czasochłonne jest pieczenie, ponieważ ono zajmuje około 50 minut. Głównymi składnikami jest jogurt grecki z płatkami owsianymi. Jeżeli kupisz płatki owsiane bezglutenowe, to twój chleb także będzie bezglutenowy. Zwróć na to uwagę, kupując płatki, ponieważ nie wszystkie są bezglutenowe. Mimo że według Rozporządzenia wykonawczego Komisji Unii Europejskiej nr 828/2014 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności gluten oznacza „frakcję białka znajdujące się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych oraz ich pochodnych” to owies oznaczony jako bezglutenowy jest bezpieczny. Dzieje się tak, ponieważ badania pokazują, że po białku, które znajduje się w owsie osoby z celiakią, nie odczuwają żadnych negatywnych skutków, dlatego aktualnie coraz częściej białko owsa nie jest już zaliczane do białek glutenowych. Problem z owsem jest jednak taki, że często zostaje on zanieczyszczony glutenem podczas zbiorów, transportu, przechowywania lub przetwarzania. Dlatego w przypadku osób, które nie tolerują glutenu, tak ważne jest upewnienie się, że płatki owsiane oznaczone są jako bezglutenowe. Ten domowy chleb zrobiony jest także z siemieniem lnianym, pestkami dyni, nasionami słonecznika i odrobiną czarnuszki. Dzięki temu chleb zawiera masę błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Większość osób z zaburzeniami gospodarki przerazi pewnie dodatek miodu, ale po pierwsze jest go bardzo mało, a po drugie zawsze można go zamienić na syrop z agawy, który ma niższy indeks glikemiczny. Takie pieczywo będzie idealne nie tylko dla osób z celiakią, nieceliakalną nietolerancją lub alergią na gluten, ale także dla tych, którzy szukają pieczywa o niskim indeksie glikemicznym, oraz wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
Alergeny w chlebie z płatków owsianych
Lista alergenów dla chleba z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze chleba z płatków owsianych
Chleb z płatków owsianych jest idealne dla osób z celiakią, nieceliakalną nietolerancją lub alergią na gluten, ale także dla tych, którzy szukają pieczywa o niskim indeksie glikemicznym, oraz wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(76g)
Węglowodany
(76g)
Tłuszcze
(76g)
Witaminy
(76g)
Składniki mineralne
(76g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.