Przepis na chleb z mąki kukurydzianej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa

W 250 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże i cukier.

Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj drożdże, sól, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym.

Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut.

Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Chleb z mąki kukurydzianej podany na drewnianej desce do krojenia. W oddali leżą kolby kukurydzy.
Chleb z mąki kukurydzianej
Koszt przygotowania dania
3.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
320 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Chleb z mąki kukurydzianej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie z mąki kukurydzianej

Chleb z mąki kukurydzianej to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb z mąki kukurydzianej jest nieco inny w smaku niż typowy chleb pszenno-żytni. Świetnie sprawdza się w diecie osób na diecie bezglutenowej. Pamiętaj, że aby przygotować całkowicie bezglutenowy chleb kup mąkę z symbolem przekreślonego kłosa. Przepis na chleb z mąki kukurydzianej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, drożdże, cukier, sól, suszone pomidory w płatkach, olej rzepakowy, jajko.

Jak zrobić chleb z mąki kukurydzianej i ile czasu piec? W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże i cukier. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj drożdże, sól, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym. Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut. Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.

Podsumowując pyszny chleb z mąki kukurydzianej jest dobry na śniadanie oraz jako dodatek do obiadu czy kolacji. Chleb można przechowywać przez 3-4 dni w chlebaku przykryty lnianą ściereczką. Do chleba możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Możesz go wzbogacić także o dodatek innej bezglutenowej mąki.

Wartości odżywcze chleba z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
355.73 kcal
320.16 kcal
Białko
6.41 g
5.77 g

Węglowodany w chlebie z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
68.56 g
61.71 g
Węglowodany przyswajalne
64.64 g
58.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.92 g
3.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
6.28 g
5.65 g

Witaminy w przepisie na chleb z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6
0.14 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.64 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.33 mg
4.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
171.60 µg (mcg)
154.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
12.20 mg
10.98 mg
Potas
159.54 mg
143.59 mg
Wapń
5.21 mg
4.69 mg
Fosfor
107.47 mg
96.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.46 mg
24.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.91 mg
3.52 mg
Cynk
1.14 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z mąki kukurydzianej 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla chleba z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chleba z mąki kukurydzianej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
600 g
3 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 600 g
Drożdże świeże
40 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
15 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na chleb z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób