Chleb z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 13.01.2022 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb z mąki kukurydzianej podany na drewnianej desce do krojenia. W oddali leżą kolby kukurydzy.
Chleb z mąki kukurydzianej
Chleb z mąki kukurydzianej to doskonała propozycja na domowej produkcji chleb nie zawierający glutenu. Mąka kukurydziana świetnie nadaje się do wypieku chleba. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 140 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
140 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka kukurydziana 2 szklanki (300 g)
  • Drożdże świeże pół kostki (40 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka keksowa

Przepis na chleb z mąki kukurydzianej krok po kroku

W 375 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże i cukier.

Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj drożdże, pół łyżeczki soli, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym.

Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut.

Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat chleba z mąki kukurydzianej

Chleb z mąki kukurydzianej to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb z mąki kukurydzianej jest nieco inny w smaku niż typowy chleb pszenno-żytni. Świetnie sprawdza się w diecie osób na diecie bezglutenowej. Pamiętaj, że aby przygotować całkowicie bezglutenowy chleb kup mąkę z symbolem przekreślonego kłosa. Przepis na chleb z mąki kukurydzianej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, drożdże, cukier, sól, suszone pomidory w płatkach, olej rzepakowy, jajko.

Jak zrobić chleb z mąki kukurydzianej i ile czasu piec? W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże i cukier. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj drożdże, sól, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym. Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut. Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.

Podsumowując pyszny chleb z mąki kukurydzianej jest dobry na śniadanie oraz jako dodatek do obiadu czy kolacji. Chleb można przechowywać przez 3-4 dni w chlebaku przykryty lnianą ściereczką. Do chleba możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Możesz go wzbogacić także o dodatek innej bezglutenowej mąki.

Alergeny w chlebie z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla chleba z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chleba z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Chleb z mąki kukurydzianej to zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin pieczywo. Domowej roboty pieczywo jest zdrowsze i przygotowywane z lepszej jakości składników. Chleb nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
350.09
140.04
Białko (g)
6.56
2.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
60.22
24.09
Węglowodany przyswajalne (g)
56.55
22.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.67
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
9.38
3.75
Tłuszcze nasycone (g)
2.24
0.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.63
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.40
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.05
2.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
182.92
73.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
20.51
8.20
Potas (mg)
170.14
68.05
Wapń (mg)
8.76
3.50
Fosfor (mg)
118.02
47.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.66
10.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.54
1.42
Cynk (mg)
1.49
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z mąki kukurydzianej 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z mąki kukurydzianej

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
300 g
2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 300 g
Drożdże świeże
40 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Cukier
15 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
20.00