Chleb z mąki kukurydzianej
- Mąka kukurydziana - 2 szklanki (300 g)
- Drożdże świeże - pół kostki (40 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na chleb z mąki kukurydzianej krok po kroku
W 375 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże i cukier.
Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj drożdże, pół łyżeczki soli, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym.
Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut.
Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut.
-
Kleik ryżowy
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Muffinki jajeczne
-
Gofry bezglutenowe
-
Omlet bananowy
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Pasta z makreli i jajek
-
Śniadanie bezglutenowe
Więcej informacji na temat chleba z mąki kukurydzianej
Chleb z mąki kukurydzianej to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb z mąki kukurydzianej jest nieco inny w smaku niż typowy chleb pszenno-żytni. Świetnie sprawdza się w diecie osób na diecie bezglutenowej. Pamiętaj, że aby przygotować całkowicie bezglutenowy chleb kup mąkę z symbolem przekreślonego kłosa. Przepis na chleb z mąki kukurydzianej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, drożdże, cukier, sól, suszone pomidory w płatkach, olej rzepakowy, jajko.
Jak zrobić chleb z mąki kukurydzianej i ile czasu piec? W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże i cukier. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj drożdże, sól, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym. Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut. Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.
Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka niezawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika, a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię.
Podsumowując pyszny chleb z mąki kukurydzianej jest dobry na śniadanie oraz jako dodatek do obiadu czy kolacji. Chleb można przechowywać przez 3-4 dni w chlebaku przykryty lnianą ściereczką. Do chleba możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Możesz go wzbogacić także o dodatek innej bezglutenowej mąki.
Alergeny w chlebie z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla chleba z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chleba z mąki kukurydzianej
Chleb z mąki kukurydzianej to zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin pieczywo. Domowej roboty pieczywo jest zdrowsze i przygotowywane z lepszej jakości składników. Chleb nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.