Chleb z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana - 1 szklanka (250 g)
- Nasiona słonecznika - 1/2 szklanki (125 g)
- Pestki dyni - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na chleb z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj odrobinę wody, ziarna słonecznika, pestki dyni, olej i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszaj i zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż masę do foremki z papierem do pieczenia.
Upiecz chleb w piekarniku 45-50 minut w 180 stopniach.
Więcej informacji na temat chleba z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z kaszy można zrobić chleb? A jednak, da się do tego będzie to pyszny chleb z kaszy jaglanej. Będzie idealny nie tylko dla dorosłych ale także dla dzieci. Co ważne kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, dlatego idealnie nadaje się dla wszystkich osób wykluczających gluten ze swojej codziennej diety, ze względów zdrowotnych. Pamiętajcie, że eliminacja jakiegokolwiek składnika z naszej diety nie powinna być bezpodstawna. Tylko osoby z chorobami glutenozależnymi powinny zdecydować się na eliminację glutenu ze swojej diety, dla pozostałych osób jest on całkowicie bezpieczny i nie należy go unikać. O tyle o ile kasza jaglana idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu, niekoniecznie będzie ona dobra w dużych ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli takimi zaburzeniami jak insulinooporność lub jednostkami chorobowymi jak cukrzyca typu 2. Osoby te powinny stosować tak zwaną dietę cukrzycową, która zakłada spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, kasza jaglana niestety należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób zdrowych jest jak najbardziej odpowiednia i należy po nią sięgać w codziennej diecie.
Jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne.
Przepis na chleb z kaszy jaglanej jest zdrowy, dobry i szybki, idealnie nada się na śniadanie i na kolacje. Poznaj mój prosty przepis na chleb z kaszy jaglanej i zaserwuj go na najbliższe śniadanie dla swojej rodziny. Pieczywo przygotowane w piekarniku będzie naturalnie bezglutenowe, idealne dla osób wykluczających gluten z diety, takie produkty nadal są ciężko dostępne, dlatego warto przygotowywać je samemu.
Dokładnie jak zrobić chleb z kaszy jaglanej opisałam nieco niżej, poznaj przepis i spróbuj sam!
Alergeny w chlebie z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla chleba z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
Wartości odżywcze chleba z kaszy jaglanej
Zamiast mleka krowiego możesz użyć napoju roślinnego.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.