Przepis na chleb z kaszy gryczanej krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, sitko, miska, blaszka keksowa

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku metalowym pod bieżącą wodą, tak długo, aż będzie leciała czysta.

Następnie kaszę przekładamy do miski. Wlewamy do niej 600 ml wody i pozostawiamy ją pod przykryciem na całą dobę. Raz na jakiś czas powinniśmy ją zamieszać. Kasza powinna wchłonąć większą część wody.

Na drugi dzień kaszę z pozostałą wodą blendujemy na gładką masę. Powinna być lejąca się. Masę solimy i ponownie mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki. Masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 8 godzin.

Na koniec pieczemy go w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Chleb z kaszy gryczanej przerwany na pół
Chleb z kaszy gryczanej
Koszt przygotowania dania
5.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
121 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
54

Chleb z kaszy gryczanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie z kaszy gryczanej

Pyszny chleb z kaszy gryczanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch, podwieczorek lub na kolację. Chleb z kaszy gryczanej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze pieczywo zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku kaszę gryczaną płuczemy na sitku metalowym pod bieżącą wodą, tak długo, aż będzie leciała czysta. Następnie kaszę przekładamy do miski. Wlewamy do niej 600 ml wody i pozostawiamy ją pod przykryciem na całą dobę. Raz na jakiś czas powinniśmy ją zamieszać. Kasza powinna wchłonąć większą część wody. Na drugi dzień kaszę z pozostałą wodą blendujemy na gładką masę. Powinna być lejąca się. Masę solimy i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki. Masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 8 godzin. Na koniec pieczemy go w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na chleb z kaszy gryczanej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kaszy gryczanej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, wpływa na niski poziom ciśnienia krwi oraz ma działanie antynowotworowe. Ponadto jest doskonałym źródłem białka, a także nie zawiera glutenu, dlatego jest doskonałym produktem dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię.

Zdrowy chleb z kaszy gryczanej odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na tani posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze chleba z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
346.00 kcal
121.10 kcal
Białko
11.70 g
4.09 g
Fenyloalanina
0.46 mg
0.16 mg

Węglowodany w chlebie z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
75.00 g
26.25 g
Węglowodany przyswajalne
64.70 g
22.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
10.30 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
2.71 g
0.95 g
Tłuszcze nasycone
1.05 g
0.37 g
Tłuszcze nienasycone
1.66 g
0.58 g
Tłuszcze jednonasycone
0.83 g
0.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
0.29 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.35 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.22 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.09 mg
Niacyna
5.14 mg
1.80 mg
Foliany
42.00 µg (mcg)
14.70 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
11.00 mg
3.85 mg
Potas
320.00 mg
112.00 mg
Wapń
17.00 mg
5.95 mg
Fosfor
319.00 mg
111.65 mg
Magnez
221.00 mg
77.35 mg
Żelazo
2.47 mg
0.86 mg
Cynk
2.42 mg
0.85 mg
Miedź
0.60 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z kaszy gryczanej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla chleba z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb z kaszy gryczanej

Cena przygotowania chleba z kaszy gryczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
500 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Koszt składników
8.00
Jak oceniasz przepis na chleb z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób