Chleb z kaszy gryczanej
- Kasza gryczana (500 g)
Przepis na chleb z kaszy gryczanej krok po kroku
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku metalowym pod bieżącą wodą, tak długo, aż będzie leciała czysta.
Następnie kaszę przekładamy do miski. Wlewamy do niej 600 ml wody i pozostawiamy ją pod przykryciem na całą dobę. Raz na jakiś czas powinniśmy ją zamieszać. Kasza powinna wchłonąć większą część wody.
Na drugi dzień kaszę z pozostałą wodą blendujemy na gładką masę. Powinna być lejąca się. Masę solimy i ponownie mieszamy.
Ciasto przelewamy do keksówki. Masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 8 godzin.
Na koniec pieczemy go w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Więcej informacji na temat chleba z kaszy gryczanej
Pyszny chleb z kaszy gryczanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch, podwieczorek lub na kolację. Chleb z kaszy gryczanej jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze pieczywo zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić chleb z kaszy gryczanej? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku kaszę gryczaną płuczemy na sitku metalowym pod bieżącą wodą, tak długo, aż będzie leciała czysta. Następnie kaszę przekładamy do miski. Wlewamy do niej 600 ml wody i pozostawiamy ją pod przykryciem na całą dobę. Raz na jakiś czas powinniśmy ją zamieszać. Kasza powinna wchłonąć większą część wody. Na drugi dzień kaszę z pozostałą wodą blendujemy na gładką masę. Powinna być lejąca się. Masę solimy i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki. Masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 8 godzin. Na koniec pieczemy go w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na chleb z kaszy gryczanej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kaszy gryczanej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, wpływa na niski poziom ciśnienia krwi oraz ma działanie antynowotworowe. Ponadto jest doskonałym źródłem białka, a także nie zawiera glutenu, dlatego jest doskonałym produktem dla osób z alergią na gluten lub chorujących na celiakię.
Zdrowy chleb z kaszy gryczanej odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na tani posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w chlebie z kaszy gryczanej
Lista alergenów dla chleba z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb z kaszy gryczanej
Wartości odżywcze chleba z kaszy gryczanej
Chleb ma niski IG, dzięki czemu może na co dzień znaleźć się w naszej diecie.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.