Chleb z garnka
- Mąka orkiszowa - pełnoziarnista (400 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Nasiona słonecznika (100 g)
Przepis na chleb z garnka krok po kroku
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej szczyptę soli, łyżeczkę cukru oraz nasiona słonecznika.
300 mililitrów wody wymieszaj z drożdżami i stopniowo wlewaj ją do miski z mąką mieszając delikatnie ciasto łyżką.
Wymieszane ciasto w misce nakryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie stolnicę oprósz mąkę i wyłóż na nią ciasto z miski, następnie z ciasta uformuj kulkę.
Ciasto owiń w ręcznik kuchenny oprószony mąką i pozostaw ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po 1.5 godziny od momentu pozostawienia ciasta do wyrośnięcia nagrzej piekarnik do 250 stopni C. Następnie do piekarnika wstaw żeliwny garnek na około 25 minut.
Po tym czasie ostrożnie wyciągnij garnek przy pomocy rękawic kuchennych, następnie w garnku umieść ciasto wyciągnięte z ręcznika.
Następnie garnek przykryj i piecz chleb około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze 20 minut, aby uzyskać rumianą skórkę.
Upieczony chleb wyciągnij ostrożnie z garnka i pozostaw do ostudzenia.
Więcej informacji na temat chleba z garnka
Chleb pieczony w garnku jest najprostszym sposobem na domowy chleb. Przepis na chleb z garnka jest szybki i poradzi sobie z nim każdy. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby przygotować domowy chleb. Potrzebne składniki to mąka orkiszowa, drożdże świeże, nasiona słonecznika, sól i cukier. Produkty te są ogólnie dostępne i przystępne cenowo, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten smaczny wypiek.
Jak przygotować chleb z ziarnami bez wyrastania w garnku żeliwnym? Na początek mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej sól, cukier i nasiona słonecznika. Wodę wymieszaj z drożdżami i wlewaj stopniowo do miski z mąką mieszając ciasto. Wymieszane ciasto nakryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin. Na stolnicy podsypaną mąką uformuj kulkę z wyrośniętego ciasta. Ciasto owiń w ręcznik kuchenny i zostaw na dwie godziny. Do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C wstaw pusty żeliwny garnek na 25 minut. Po tym czasie do garnka umieść ciasto wyciągnięte z ręcznika. Garnek przykryj i piecz chleb przez 30 minut. Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz dodatkowo 20 minut, aby skórka się zarumieniła. Upieczony chleb wyciągnij z garnka i ostudź.
Samodzielne przygotowywanie pieczywa jest szczególnie ważne, jeśli chcemy mieć pewność co zostało użyte do ich zrobienia. Nasz przepis składa się z 5 składników - dzięki czemu możemy z łatwością przygotować pełnowartościowe pieczywo bez konieczności zakupu dużych ilości produktów spożywczych. Jest to doskonała baza pod kanapki lub jako dodatek do fasolki po bretońsku lub zupy grochowej (jeśli lubisz dodatek pieczywa do tych dań).
Podsumowując domowy chleb z garnka jest miękki w środku a chrupiący na zewnątrz. Chleb zrobiony z naszego przepisu smakuje lepiej niż nie jeden kupny chleby z piekarni. Jest to najprostszy przepis pieczenia chleba na wodzie i na suchych drożdżach. Upieczony chlebek będzie nadawać się na śniadanie z rodziną. Ciepły chlebek idealnie pasować będzie do wszelkiego rodzaju kanapek. Kanapki z naszym chlebem zniknął do ostatniej kromki.
Alergeny w chlebie z garnka
Lista alergenów dla chleba z garnka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
Wartości odżywcze chleba z garnka
Domowy chleb z garnka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do różnych past. Samodzielnie przygotowane pieczywo jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych oraz jesteśmy pewni jego składu.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.