Chleb z gara

Opublikowano: 28.04.2022 r., 7:54 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb z gara na desce
Chleb z gara
Chleb z gara to doskonały pomysł na dodatek do posiłku w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Warto go spróbować!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
126 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
  • Drożdże suche (10 g)
  • Cukier (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na chleb z gara krok po kroku

Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Wodę (może być chłodna) mieszamy z drożdżami. Powoli dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, ale klejące się.

Następnie miskę przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy z niego kulę, oprószamy ją mąką i ponownie przykrywamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do garnka żaroodpornego i przykrywamy go pokrywką.

Chleb pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ściągamy pokrywę z garnka i pieczemy go jeszcze około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb z gara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat chleba z gara

Pyszny chleb z gara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do śniadania, II śniadania, podwieczorku lub kolacji. Pieczywo na drożdżach przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Chrupiący chleb zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić chleb z gara? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Wodę (może być chłodna) mieszamy z drożdżami. Powoli dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, ale klejące się. Następnie miskę przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy z niego kulę, oprószamy ją mąką i ponownie przykrywamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy do garnka żaroodpornego i przykrywamy go pokrywką. Chleb pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągamy pokrywę z garnka i pieczemy go jeszcze około 20 minut.

Sprawdzony przepis na chleb z gara nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Najlepszy i smaczny chleb odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w chlebie z gara

Lista alergenów dla chleba z gara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze chleba z gara

na 100g gotowej potrawy

Chleb posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
361.73
126.61
Białko (g)
8.66
3.03
Fenyloalanina (mg)
0.41
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
77.74
27.21
Węglowodany przyswajalne (g)
75.58
26.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
0.98
0.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.52
0.18
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.01
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
1.07
0.37
Ryboflawina (mg)
0.49
0.17
Niacyna (mg)
7.30
2.56
Foliany (µg (mcg))
223.85
78.35
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
2.92
1.02
Potas (mg)
119.37
41.78
Wapń (mg)
14.06
4.92
Fosfor (mg)
93.98
32.89
Magnez (mg)
16.42
5.75
Żelazo (mg)
7.08
2.48
Cynk (mg)
0.75
0.26
Miedź (mg)
0.14
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z gara 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z gara

Koszt składników
7.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
7.80