Przepis na chleb z gara krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Wodę (może być chłodna) mieszamy z drożdżami. Powoli dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, ale klejące się.

Następnie miskę przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy z niego kulę, oprószamy ją mąką i ponownie przykrywamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do garnka żaroodpornego i przykrywamy go pokrywką.

Chleb pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ściągamy pokrywę z garnka i pieczemy go jeszcze około 20 minut.

Często zadawane pytania

Chleb z gara na desce
Chleb z gara
Koszt przygotowania dania
3.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Chleb z gara - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie z gara

Pyszny chleb z gara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do śniadania, II śniadania, podwieczorku lub kolacji. Pieczywo na drożdżach przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Chrupiący chleb zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić chleb z gara? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Wodę (może być chłodna) mieszamy z drożdżami. Powoli dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, ale klejące się. Następnie miskę przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy z niego kulę, oprószamy ją mąką i ponownie przykrywamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy do garnka żaroodpornego i przykrywamy go pokrywką. Chleb pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągamy pokrywę z garnka i pieczemy go jeszcze około 20 minut.

Sprawdzony przepis na chleb z gara nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Najlepszy i smaczny chleb odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze chleba z gara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
361.73 kcal
126.61 kcal
Białko
8.66 g
3.03 g
Fenyloalanina
0.41 mg
0.14 mg

Węglowodany w chlebie z gara

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
77.74 g
27.21 g
Węglowodany przyswajalne
75.58 g
26.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.15 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
0.98 g
0.34 g
Tłuszcze nasycone
0.46 g
0.16 g
Tłuszcze nienasycone
0.52 g
0.18 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb z gara

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.02 mg
0.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
1.07 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.49 mg
0.17 mg
Niacyna
7.30 mg
2.56 mg
Foliany
223.85 µg (mcg)
78.35 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb z gara

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
2.92 mg
1.02 mg
Potas
119.37 mg
41.78 mg
Wapń
14.06 mg
4.92 mg
Fosfor
93.98 mg
32.89 mg
Magnez
16.42 mg
5.75 mg
Żelazo
7.08 mg
2.48 mg
Cynk
0.75 mg
0.26 mg
Miedź
0.14 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z gara 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie z gara

Lista alergenów dla chleba z gara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania chleba z gara

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
7.80
Jak oceniasz przepis na chleb z gara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób