Chleb z cukinii

Opublikowano: 26.10.2021 r., 0:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pokrojony bochenek chleba z cukinii
Chleb z cukinii
Niesamowicie wilgotne i puszyste pieczywo bez grama drożdży i przygotowywania zaczynu? Chleb z cukinii, który idealnie sprawdzi się na do kanapek z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
178 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże świeże 1/3 opakowania (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Przepis na chleb z cukinii krok po kroku

W misce połącz mąkę i drożdże. Wymieszaj z odrobiną cukru.

Dodaj 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wyrób ciasto. Pozostaw w misce przykryte bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia.

W tym czasie obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce w cienkie paski.

Do wyrośniętego ciasta dodaj jajko i zagnieć ciasto.

Do ciasta dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj.

Foremkę natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę i upiecz w piecu przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na chleb z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,5% osób

Więcej informacji na temat chleba z cukinii

Pieczywo nie zawsze musi oznaczać połączenie mąki, drożdży oraz długie czekanie na zaczyn niezbędny do przygotowania domowego chleba. Na szczęście możemy skorzystać z przepisu na chleb z cukinii. To nietypowe połączenie daje nam delikatny, puszysty i niesamowicie wilgotny domowy chleb. Wystarczy połączyć ze sobą kilka podstawowych składników, na które składają się te charakterystyczne do wypieku chleba. Na końcu dodajemy cukinię, która idealnie sprawia, że pieczywo jest wilgotne. Potrzebujesz jedynie keksówki i możesz wypiekać pieczywo w piekarniku. Jeśli zmagasz się z celiakią lub innymi chorobami dietozależnymi, gdzie zabronione jest spożycie glutenu. Możesz wykonać przepis w bezglutenowy sposób. Wybierając mąkę w wersji bezglutenowej lub taką, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie czyli np. ryżowa, kukurydziana, owsiana lub gryczana. W mojej wersji przepisu wymagane jest dodanie jednego jajka, jeśli jednak z powodu rodzaju diety, na której jesteś nie możesz sobie pozwolić na jego dodatek śmiało wypróbuj wersje bez jajek. Ten przepis idealnie sprawdzi się jako podstawa fit śniadania. Dietetyczny chlebek możesz wykonać w wersji na słodko dodając do masy ciasta zbiedowane daktyle lub syrop klonowy.

Wersja wytrawna i na słodko to pyszny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik śniadania lub kolacji. Polubią go na pewno nie tylko dorośli ale tez dzieci. Chlebek przez dodatek startej cukinii będzie miał charakterystyczny lekko zielony kolor, który może zaciekawić najmłodszych. Dodatkowo jest to świetny sposób na przemycenie do diety najmłodszych większej ilości warzyw. Tak samo w przypadku dorosłych, dużo osób nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na warzywa i owoce dlatego, także dla nas dorosłych to dobry pomysł jak urozmaicić naszą dietę i sprawić by była bogatsza w cenne warzywa, które są bogactwem witamin i składników mineralnych.

Nic tylko robić wypieki domowe, które ucieszą każdego domownika.

Jak zrobić chleb z cukinii? Poznaj prosty przepis na chleb z cukinii.

Alergeny w chlebie z cukinii

Lista alergenów dla chleba z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chleba z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Możesz zastąpić mąkę wersją bezglutenową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
223.29
178.64
Białko (g)
9.55
7.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
42.84
34.27
Węglowodany przyswajalne (g)
42.23
33.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
1.70
1.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
1.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.42
0.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.10
Tiamina (mg)
0.62
0.50
Ryboflawina (mg)
0.35
0.28
Niacyna (mg)
4.28
3.42
Foliany (µg (mcg))
119.59
95.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
14.25
11.40
Potas (mg)
189.18
151.34
Wapń (mg)
20.28
16.23
Fosfor (mg)
106.63
85.31
Magnez (mg)
28.49
22.79
Żelazo (mg)
3.48
2.78
Cynk (mg)
1.13
0.90
Miedź (mg)
0.13
0.11
Mangan (mg)
0.49
0.39
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z cukinii 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z cukinii

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
30 g
1/3 opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Koszt składników
12.00