Chleb wileński
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (450 g)
- Mąka żytnia typ 2000 (970 g)
- Miód (100 g)
- Olej rzepakowy - do natłuszczenia blachy (30 ml)
Przepis na chleb wileński krok po kroku
Przed rozpoczęciem pieczenia chleba należy zrobić zakwas - potrzebujesz na to 5 dni.
Do słoika wsyp 150 g mąki pszennej 2000. Dolej tyle wody, by konsystencja była taka, jak ciasto na naleśniki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj słoik gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw w ciepłe miejsce.
Kolejnego dnia, w miseczce wymieszaj 50 g mąki pszennej z taką ilością wody, jak wyżej (ciasto naleśnikowe). Dodaj do słoika, wymieszaj, przykryj gazą, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe miejsce.
Następnego dnia powtórz krok z poprzedniego dnia (50 g mąki pszennej z wodą - wymieszaj i dodaj do słoika). Ponownie wymieszaj całość łyżką, zabezpiecz i odstaw.
Czwartego dnia rozrób resztę mąki pszennej z wodą jak wyżej. Zrób tak samo, jak za poprzednimi razami. Zakwas powinien stać ostatni dzień. Piątego dnia jest gotowy do użycia.
Zrób zaczyn na chleb.
Wsyp 120 g mąki żytniej do dużej miski. Dodaj 8 łyżek zakwasu i wlej 250 ml ciepłej wody.
Wymieszaj ciasto łyżką drewnianą, odstaw do ciepłego miejsca pod przykryciem na 14 godzin.
Jak zaczyn urośnie, dodaj resztę mąki żytniej, miód, łyżeczkę kminku oraz łyżkę soli. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj wodę w takiej ilości, by powstało kleiste ciasto.
Foremkę na chleb posmaruj olejem.
Ciasto przełóż do foremki na chleb. Zrób nakłucia za pomocą wykałaczki. Odstaw chleb na jeszcze 4 godziny, by urósł.
Nagrzej piekarnik na 240 st. C.
Wstaw chleb do gorącego piekarnika, piecz 15 minut. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę na 200 st. C. Piecz 45 minut.
Więcej informacji na temat chleba wileńskiego
Zdrowy i pyszny chleb wileński z kminkiem możesz zrobić w domu. Jest bardzo smaczny, zrobiony na domowym zakwasie. Zobacz, jak możesz go zrobić. Jest to faktycznie proces długotrwały, ale łatwy. Przepis składa się tylko z dwóch rodzajów pełnoziarnistej mąki, wody, miodu oraz soli i kminku. Przepis na chleb wileński jest bez drożdży. Domowe pieczywo, które zrobisz samemu, napawa dumą. Będzie wyśmienite na kanapki. Bardzo pożywne, zdrowe, pełne błonnika, witamin, minerałów. Świetne rozwiązanie dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym.
Chleb wileński, zwany także litewski, to chleb wypiekany na zakwasie domowym. Jest to chleb litewski bez drożdży. Do przepisu na chleb wileński dodaje się wyłącznie najlepszej jakości mąkę – pełnoziarnistą, o bardzo wysokim typie (2000). Dodatkowo dodaje się do niego kminek, miód i sól. Są to bardzo proste składniki, które gwarantują najlepszy wypiek.
Domowe pieczywo na zakwasie jest tym, za czym przepadasz? Może nie robiłeś jeszcze nigdy swojego chleba bez drożdży? Spróbuj – może pieczywo litewskie domowe będzie dla Ciebie strzałem w 10? Jak zrobić chleb wileński? To jest czasochłonny proces. Cały przepis polega na używaniu łyżki drewnianej do mieszania. Sam chleb możesz upiec dopiero po przygotowaniu zakwasu. Zakwas potrzebuje 5 dni na to, by był odpowiedni do wykorzystania. Każdego dnia wykonuje się podobne czynności. Pierwszego dnia wsypuje się do słoika mąkę pszenną, dodaje się letnią wodę i miesza drewnianą łyżką. Ilość wody jest różna. W zakwasie konsystencja powinna być jak ciasto na naleśniki. Za każdym razem słoik zakrywa się gazą, zabezpiecza gumką recepturką i trzyma w ciepłym miejscu. W kolejne dni należy rozrabiać w osobnej miseczce mąkę pszenną z wodą (konsystencja ciasta jak na naleśniki). Ją dodaje się do słoika i miesza. Zakwas powinno się „dokarmiać” każdego dnia o tej samej godzinie. Gdy zakwas będzie gotowy, można przejść do zrobienia chleba. Najpierw zrób zaczyn, wymieszaj i odstaw na 14 godzin. Potem do zaczynu dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Wyłóż je do wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakłuj na wierzchu chleb. Pozostaw chleb na kolejne 4 godziny wyrastania i dopiero wstaw do nagrzanego na 240 st. C. piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę na 200 st. C. i piecz do suchego patyczka (około 45 minut). Jak można zauważyć, uzyskanie dobrego pieczywa wymaga dużej ilości czasu. Dla takiego smaku jest to jednak warte włożonej pracy.
*Im zakwas jest starszy, tym chleb potrzebuje mniej czasu na wyrastanie.
Alergeny w chlebie wileńskim
Lista alergenów dla chleba wileńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Mąka żytnia typ 2000
W przepisie na chleb wileński nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna
Wartości odżywcze chleba wileńskiego
Chleb jest wegetariański. Ma bardzo dużą ilość błonnika i składników mineralnych oraz witamin. Ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.