Przepis na chleb w jajku z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Każdą kromkę przekrój na pół. Do środka włóż ser, a całość zamknij drugą połówką.

Na talerzyk wbij jajka, rozmieszaj je dokładnie. Dopraw je solą i pieprzem.

Każdą kanapkę wymieszaj w jajku z każdej strony.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kanapki po 2 minuty z każdej strony.

Chleb w jajku z serem podany na drewnianej desce.
chleb w jajku z serem
Koszt przygotowania dania
8.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
725 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Chleb w jajku z serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie w jajku z serem

Chleb w jajku z serem jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Robi się je tylko z kilku składników, ale smak i aromat na pewno zachwyci wszystkich smakoszy. Znane również pod nazwą tostów francuskich mogą pomóc reanimować każde pieczywo. To świetny sposób na szybkie i pyszne śniadanie, czy kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb w jajku z serem, by był naprawdę smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ta receptura będzie strzałem dziesiątkę. W tym przepisie klasyczny chleb z jajkiem został nieco udoskonalony, dlatego tworzy świetną konkurencję dla domowych tostów. Chleb tak przygotowany staje się miękki i chrupiący, a ser wspaniale się ciągnie. To idealny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni.

Chleb w tym przepisie jest delikatnie smażony, nie za długo, by nie powstała na jego powierzchni twarda skorupa, ale na tyle, by całość wspaniale zmiękła i połączyła się z kremowym serem.

To idealna opcja na śniadanie, gdyż tosty są niezwykle sycące. By stworzyć pełnowartościowe i dobrze zbilansowane danie, warto dodać do niego świeżych warzyw, na przykład w postaci sałatki. Dzięki temu można stworzyć posiłek niezwykle sycąc i dostarczający sporo składników odżywczych i prozdrowotnych. Taka opcja na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niezbyt skomplikowanych czy pracochłonnych dań. Całość można przygotować w ekspresowym czasie przy użyciu tylko kilku składników.

To idealny pomysł na odświeżenie czerstwego chleba i zmniejszenie marnowania żywności. Chleb obtoczony w jajku i podsmażony staje się miękki i pysznie smakuje, co pozwala na jego całkowite uratowanie. To rozwiązanie w duchu "zero waste", które pozwala nie tylko zadbać o planetę, ale także zaoszczędzić.

Taki chleb sprawdzi się również dla dzieci. Te tosty są tak dobre, że najmłodsi domownicy pałaszują je w mgnieniu oka. To bardzo smaczne rozwiązanie na szybki, ale pełnowartościowy posiłek.

Chleb połączony z serem żółtym jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Przepis na chleb w jajku z serem pozwala na przygotowanie całości w bardzo krótkim czasie.

Wartości odżywcze chleba w jajku z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kalorie)
366.20 kcal
725.07 kcal
Białko
11.59 g
22.95 g

Węglowodany w chlebie w jajku z serem

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany
17.64 g
34.93 g
Węglowodany przyswajalne
16.85 g
33.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
1.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz
27.75 g
54.95 g
Tłuszcze nasycone
8.22 g
16.28 g
Tłuszcze nienasycone
19.53 g
38.67 g
Tłuszcze jednonasycone
16.29 g
32.26 g
Tłuszcze wielonasycone
3.24 g
6.42 g
Cholesterol
123.56 mg
244.64 mg

Witaminy w przepisie na chleb w jajku z serem

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A
76.05 µg (mcg)
150.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.72 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Retinol
75.85 µg (mcg)
150.19 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.54 mg
Niacyna
1.68 mg
3.32 mg
Foliany
55.28 µg (mcg)
109.46 µg (mcg)
Beta karoten
1.98 µg (mcg)
3.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb w jajku z serem

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód
365.60 mg
723.90 mg
Potas
102.01 mg
201.98 mg
Wapń
226.60 mg
448.68 mg
Fosfor
200.69 mg
397.37 mg
Magnez
18.32 mg
36.28 mg
Żelazo
1.79 mg
3.54 mg
Cynk
1.42 mg
2.82 mg
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba w jajku z serem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie w jajku z serem

Lista alergenów dla chleba w jajku z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania chleba w jajku z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
140 g
4 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
80 g
4 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Oliwa z oliwek
75 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
33.20
Jak oceniasz przepis na chleb w jajku z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób