Chleb w jajku z serem
- Chleb pszenny - 4 kromki (140 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser gouda - 4 plastry (80 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (75 ml)
Przepis na chleb w jajku z serem krok po kroku
Każdą kromkę przekrój na pół. Do środka włóż ser, a całość zamknij drugą połówką.
Na talerzyk wbij jajka, rozmieszaj je dokładnie. Dopraw je solą i pieprzem.
Każdą kanapkę wymieszaj w jajku z każdej strony.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kanapki po 2 minuty z każdej strony.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat chleba w jajku z serem
Chleb w jajku z serem jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Robi się je tylko z kilku składników, ale smak i aromat na pewno zachwyci wszystkich smakoszy. Znane również pod nazwą tostów francuskich mogą pomóc reanimować każde pieczywo. To świetny sposób na szybkie i pyszne śniadanie, czy kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb w jajku z serem, by był naprawdę smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ta receptura będzie strzałem dziesiątkę. W tym przepisie klasyczny chleb z jajkiem został nieco udoskonalony, dlatego tworzy świetną konkurencję dla domowych tostów. Chleb tak przygotowany staje się miękki i chrupiący, a ser wspaniale się ciągnie. To idealny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni.
Chleb w tym przepisie jest delikatnie smażony, nie za długo, by nie powstała na jego powierzchni twarda skorupa, ale na tyle, by całość wspaniale zmiękła i połączyła się z kremowym serem.
To idealna opcja na śniadanie, gdyż tosty są niezwykle sycące. By stworzyć pełnowartościowe i dobrze zbilansowane danie, warto dodać do niego świeżych warzyw, na przykład w postaci sałatki. Dzięki temu można stworzyć posiłek niezwykle sycąc i dostarczający sporo składników odżywczych i prozdrowotnych. Taka opcja na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niezbyt skomplikowanych czy pracochłonnych dań. Całość można przygotować w ekspresowym czasie przy użyciu tylko kilku składników.
To idealny pomysł na odświeżenie czerstwego chleba i zmniejszenie marnowania żywności. Chleb obtoczony w jajku i podsmażony staje się miękki i pysznie smakuje, co pozwala na jego całkowite uratowanie. To rozwiązanie w duchu "zero waste", które pozwala nie tylko zadbać o planetę, ale także zaoszczędzić.
Taki chleb sprawdzi się również dla dzieci. Te tosty są tak dobre, że najmłodsi domownicy pałaszują je w mgnieniu oka. To bardzo smaczne rozwiązanie na szybki, ale pełnowartościowy posiłek.
Chleb połączony z serem żółtym jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Przepis na chleb w jajku z serem pozwala na przygotowanie całości w bardzo krótkim czasie.
Alergeny w chlebie w jajku z serem
Lista alergenów dla chleba w jajku z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze chleba w jajku z serem
To zdrowa opcja, jednak nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na dużą ilość tłuszczu.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.