Przepis na chleb tostowy krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, miska, blaszka keksowa 11x31 cm

Wszystkie suche składniki przełóż do miski robota kuchennego.

Dodaj lekko podgrzane mleko i 300 ml wody.

Wyrabiaj ciasto za pomocą haka w robocie kuchennym przez około 20-30 minut.

Ciasto ma być elastyczne i gładkie.

Ciasto przełóż do keksówki.

Pozostaw chleb do wyrośnięcia na około godzinę przykrywając go drugą foremką tak aby nie urósł powyżej wysokości formy.

Wstaw chleb (wciąż przykryty) do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 220 stopni C z grzałką góra-dół.

Odkryj chleb, zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz 10 minut aż do zrumienienia.

Chleb tostowy podany na desce drewnianej do krojenia, obok nóż
Chleb tostowy
Koszt przygotowania dania
3.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
83 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
84

Chleb tostowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie tostowym

Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Chleb tostowy to specyficzny rodzaj pieczywa. Oczekuje się, że po upieczeniu miąższ oraz skórka chleba pozostaną miękkie i wilgotne a pieczywo stanie się chrupiące dopiero po ponownym zapieczeniu w tosterze czy opiekaczu. Domowy chleb tostowy jest dużo lepszą alternatywą dla chleba kupionego w sklepie. Przede wszystkim domowy chleb jest bez konserwantów i substancji utrzymujących wilgoć. Pszenny chleb tostowy to najbardziej klasyczna propozycja tego pieczywa. Możesz przygotować go w wersji z ziarnami, pełnoziarnistej, graham czy bezglutenowej. Chleb pełnoziarnisty czy graham to zdrowy chleb tostowy, który możesz spożywać często. Przepis na chleb tostowy jest naprawdę łatwy, wielu osobom wydaje się, że jest to trudne aby przygotować pieczywo tostowe w domu. Jednak dzięki temu przepisowi przekonasz się, że nie ma się czego obawiać. Jak zrobić chleb tostowy oraz jak upiec chleb tostowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Dobry chleb tostowy to podstawa wyśmienitych, domowych tostów.

Wartości odżywcze chleba tostowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kalorie)
333.40 kcal
83.35 kcal
Białko
13.31 g
3.33 g

Węglowodany w chlebie tostowym

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany
64.46 g
16.12 g
Węglowodany przyswajalne
64.13 g
16.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz
2.62 g
0.65 g
Tłuszcze nasycone
2.22 g
0.55 g
Tłuszcze nienasycone
0.40 g
0.10 g

Witaminy w przepisie na chleb tostowy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6
0.09 mg
0.02 mg
Tiamina
0.97 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.11 mg
Niacyna
6.22 mg
1.55 mg
Foliany
155.09 µg (mcg)
38.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb tostowy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód
7.45 mg
1.86 mg
Potas
139.19 mg
34.80 mg
Wapń
30.38 mg
7.59 mg
Fosfor
126.84 mg
31.71 mg
Magnez
33.21 mg
8.30 mg
Żelazo
4.86 mg
1.22 mg
Cynk
1.07 mg
0.27 mg
Miedź
0.17 mg
0.04 mg
Mangan
0.66 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba tostowego 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie tostowym

Lista alergenów dla chleba tostowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania chleba tostowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
4 szklanki bez 1 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Masło
7 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 7 g
Mleko 1,5%
60 ml
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na chleb tostowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób