Chleb Thermomix
- Maślanka 3% (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Nasiona słonecznika - 1 łyżka (15 g)
Przepis na chleb z thermomixu krok po kroku
Do naczynia Thermomixa włóż pokruszone drożdże, cukier i wlej maślankę.
Podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 1.
Dodaj mąkę, oliwę, sól i nasiona.
Wyrabiaj 2 minuty / "kłos".
Przełóż ciasto do innego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto uformuj w dużą kulę i połóż na blasze. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Piecz przez 30-35 minut.
Przed pokrojeniem poczekaj, aż ostygnie.
- Chlebek ziołowy Thermomix
- Pizza Thermomix
- Gofry Thermomix
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Ciasto na pizzę Thermomix
- Naleśniki Thermomix
- Placki ziemniaczane Thermomix
- Kawa mrożona Thermomix
- Szarlotka Thermomix
- Sernik Thermomix
- Chałka Thermomix
- Malinowa chmurka Thermomix
- Pierniki z Thermomixu
- Kopytka z Thermomixu
- Ciasto na pierogi Thermomix
- Sernik rosa Thermomix
- Owsianka Thermomix
- Piernik Thermomix
- Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat chleba z thermomixu
Przepis na chleb z Thermomixa wykonasz w kilka minut. A po pół godziny spędzonej w piekarniku na Twoim stole pojawi się dobry, pachnący chleb z chrupiącą skórką.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb w Thermomixie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Aby wykonać ten szybki i prosty przepis potrzebujesz maślanki, mąki, świeżych drożdży, oliwy z oliwek, cukru, soli i opcjonalnie nasion słonecznika. Ten ostatni element możesz wymienić na inne nasiona lub posiekane zioła, rodzynki albo też inne suszone owoce.
Pierwszym krokiem jest wykonanie rozczynu, który nada pieczywu pulchności. Do naczynia Thermomixa włóż pokruszone drożdże, cukier i wlej maślankę. Całość podgrzej do 37 stopni przez 2 minuty na obrotach 1. Drożdże odgrywają tutaj kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, chleb staje się puszysty. Dlatego warto pilnować temperatury. Zbyt niska spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała wolno. Natomiast zbyt wysoka temperatura sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. A przecież nie ma nic lepszego niż miękki i puszysty chlebek.
Gdy zaczyn jest gotowy, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto przez 2 minuty / Interwał. Przełóż ciasto do miski i odstaw przykryte ściereczką na 30 minut, by wyrosło. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Chleb Thermomix po upieczeniu może mieć kromki kwadratowe lub owalne w zależności od wybranej formy. W naszym przepisie sugerujemy by uformować kulę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem, ale chleb ten możesz również umieścić w foremce tzw. keksówce. Tak uformowane ciasto zostaw jeszcze na 15 minut, by lekko urosło. Następnie piecz przez 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Pozostaw pieczywo do ostygnięcia, aby dużo łatwiej się je kroiło.
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszny, domowy chleb. Osobiście nie wyobrażam sobie śniadania bez dodatku pieczywa, a takie przygotowane własnoręcznie jest jeszcze lepsze. Wypróbujcie nasz przepis i sami sprawdźcie, jak łatwy jest w przygotowaniu.
Alergeny w chlebie z thermomixu
Lista alergenów dla chleba z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze chleba z thermomixu
Węglowodany powinny stanowić około 60% całodziennej diety. Ich najlepszym źródłem są produkty zbożowe w tym właśnie pieczywo.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.